Pratite nas preko:
Carlik Jones, of South Sudan, celebrates after scoring in a men's basketball game Puerto Rico at the 2024 Summer Olympics, Sunday, July 28, 2024, in Villeneuve-d'Ascq, France. (AP Photo/Michael Conroy)
Južni Sudan predvođen Karlikom Džounsom je pobedio Portoriko, Foto: Beta/AP Photo/Michael Conroy

OI 2024

Naljutila ih pogrešna himna, pa iznenadili sve: Novi plej Partizana za istorijsku pobedu Južnog Sudana

Malo iznenađenje u grupi u kojoj su košarkaši Srbije. Južni Sudan, predvođen Karlikom Džounsom novim igračem Partizana, je pobedio Portoriko 90:79 u prvom meču na Olimpijskim igrama.

Budući plejmejker crno-belih je meč završio sa 19 poena i sa po 6 skokova i asistencija.

Debitanti na Olimpijskim igrama su tako u svom istorijskom prvom meču stigli i do trijumfa, koji im omogućuje nadu u prolaz u četvrtfinale. Još jednom su pokazali da su vrlo ozbiljan rival i potvrdili da onaj pripremni meč protiv Amerikanaca kad su imali šut za pobedu uopšte nije bio slučajnost. Zato bi i srpski košarkaši trebalo da budu na oprezu.

Skandal sa pogrešnom himnom

Pre samog početka meča se dogodio prilično veliki gaf organizatora. Kada je trebalo da bude intonirana himna Južnog Sudana sa zvučnika je puštena pogrešna. I što je još gore ona koja nikako nije smela da bude – himna Sudana.

Južnu Sudan je bio u građanskom ratu za nezavisnost od Sudana tokom koga je nastradalo preko 2 miliona njihovog stanovništva. Potpunu nezavisnost su izborili tek 2011. godine posle referenduma.

Zato i ne čudi što je pogrešna himna izazvala žestoku reakciju navijača Južnog Sudana na tribinama, dok su igrači na terenu ostali zbunjeni. Navodno je jedan od gledalaca krenuo ka delu gde se nalazi neko od organizatora kako bi se i fizički obračunao s njim.

Greška je ubrzo ispravljena, pa je himna intonirana i meč je mogao da počne. A tamo velika borba maltene do samog finiša.

Alvaradova povreda promenila situaciju na terenu

U prvom poluvremenu je Portoriko bio bolji, predvođen briljantnim Hozeom Alvaradom. Međutim, problem je nastao kad je igrač Šarlota doživeo povredu u finišu druge četvrtine. Pao je i uhvatio se za desni članak, a potom otišao direktno u svlačionicu. Do tog momenta je postigao 19 poena.

Vratio se na teren u drugom poluvremenu, stisnuo zube, međutim, nije bio ni blizu nivoa iz prvog poluvremena. Meč je završio sa 26 poena i 5 asistencija.

Južni Sudan je u trećoj četvrtini koju je dobio 23:15 napravio preokret. Prednost stečena i finišu više nije ispuštena, već je samo rasla sve do +13 čime je meč i definitivno prelomljen.

Jose Alvarado, right, of Puerto Rico, flies through the are after shooting as Nuni Omot, of South Sudan, defends in a men's basketball game at the 2024 Summer Olympics, Sunday, July 28, 2024, in Villeneuve-d'Ascq, France. (AP Photo/Michael Conroy)
Foto: Beta/AP Photo/Michael Conroy

Uz pomenutog Karlika Džonsa istakli su se i Šejok sa 15 poena, Kuol sa 12 i nama dobro poznati, ali po lošem, Nuni Omot sa isto toliko poena i 6 skokova. Omot je inače igrač koji je zadao udarac Boriši Simaniću na prošlom Mundobasketu zbog čega je našem košarkašu kasnije odstranjen bubreg.

U drugom meču ove grupe danas će Srbija igrati protiv SAD od 17.15h. Podsećamo da po 2 prvoplasirane reprezentacije iz sve tri grupe imaju sigurno mesto u četvrtfinalu. Preostala 2 mesta popuniće 2 najbolje trećeplasirane ekipe.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024