Pratite nas preko:
Milica Mandić
Milica Mandić; Foto: MN Press

OI 2024

Zašto sportisti grizu medalje? Ne, nije zbog provere kvaliteta

Polako protiče treći dan Olimpijskih igara u Parizu, a već je podeljeno mnogo medalja. Jedno od najčešćih pitanja navijača posle dodele medalja jeste – Zašto sportisti grizu medalje?

Grickanje novoosvojene medalje na postolju postao je ritual koji mnogi sportisti praktikuju decenijama. Zašto? Razlog seže daleko u istoriju Olimpijskih igara, a za sve su krivi novinari i fotografi.

Naime po rečima predsednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara fotografi su mislili da će lakše prodati slike sportista kako grizu medalje nego da su im samo oko vrata. Takve fotografije bi mogle da se pojave na naslovnoj strani i to zumirane, te bi se lako videla i faca sportiste i boja medalje.

Nemac slomio zube!

Nemački olimpijac David Meler osvojio je srebrnu medalju u sankanju na Zimskim olimpijskim igrama 2010. Zbog te iste medalje ostao je bez zuba.

– Fotografi su hteli da me slikaju kako držim medalju u zubima. Kasnije sam shvatio da mi je zub pukao – rekao je on, a to je ujedno i jedina zabeležena “nesreća” zbog ugriza medalja.

Postojala je i teorija da sportisti grizu medalje da bi proverili kvalitet. Naime, zlato, srebro i bronza se lako mogu oblikovati u poređenju sa drugim metalima, ali sportisti ih ne grizu zbog toga.

Na Olimpijskim igrama u Parizu trebalo bi da bude dodeljeno najmanje 987 medalja.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024