Pratite nas preko:
Zorana Arunović, Damir Mikec
Zorana Arunović, Damir Mikec; Foto: Beta (AP Photo/Manish Swarup)

OI 2024

Niko nije zaslužio da osvoji zlato za Srbiju koliko Zorana Arunović!

Olimpijci Srbije stigli su do prve medalje na Olimpijskim igrama u Parizu. Strelci Zorana Arunović i Damir Mikec upucali su zlato u miksu 10m vazdušni pištolj. Što je i prva olimpijska medalja za trofejnu, ali često osporavanu 37-godišnjakinju Beograđanku.

Arunovićeva je u svojoj prebogatoj karijeri, u kojoj je osvojila više od 50 medalja za Srbiju što na evropskim, što na svetskim prvenstvima, često doživljavala nepravedno osporavanje njenog kvaliteta od strane javnosti i to pre svega zato što nema olimpijsku medalju.

Javnost koja gotovo ne prati streljaštvo četiri godine upali se pred Igre, a potom veliku patriotkinju i ženu koja se bezuslovno borila za našu državu krene da osporava. I to zbog jedine medalje koja joj nedostaje u prebogatoj karijeri.

Sada će se stvari drastično promeniti! Zauvek. Ovim uspehom su se upisali u istoriju srpskog olimpizma. Između ostalog ovo je prva zlatna medalja u streljaštvu na Igrama od kada smo postali samostalna država 2006. a evo koliko će zaraditi.

Uvek blizu medalje

Uostalom i na prethodnim Igrama, Zorana je dolazila kao jedan od favorita, a uvek je zbog pehova završavala izvan postolja. U Londonu 2012. je bila četvrta, 2016. u Riju 11, u Tokiju 2021. takođe četvrta. Danas je postigla vrhunac karijere i može se reći naplatila sve dugove.

Iako, Zorana nije uspevala da osvoji medalje uvek je nalazila snage da bodri kolege, daje im savete i sa osmehom na licu šalje ih po medalje, bez koje se ona tri puta vraćala u Srbiju. Vedar duh ove devojke, kom smo svedočili ne malo puta, nije uvek dobro ispraćen. Iako je ona bez izuzetka uvek uzvraćala samo osmehom.

Arunovićeva je posle Igara u Japanu razmišljala da završi karijeru, posle svih medalja sportski život joj se sveo na iščekivanje Olimpijskih igara, a onda uvek kolaps. “Takvo razmišljanje je bilo posledica neostvarenog cilja i bolne istine da Igre u Japanu nisu prošle onako kako smo priželjkivale“. Rekla je tada Zoranina sestra Jelena inače selektorka reprezentacije.

Damu koja zrači pozitivnom energijom, dežurni kritičari na mrežama nisu štedeli ni ovog puta. Kada se nije plasirala u finale olimpijskog turnira u disciplini vazdušni pištolj 10 metara. 

Naša strelkinja završila je kao 10. u kvalifikacijama sa 575 pogođenih krugova. Iako je na Svetskom prvenstu u Kairu 2022. godine svetskim rekordom prva obezbedila kvotu za Pariz.

Zorana Arunović
Zorana Arunović; Foto: MN Press

Uspeh u Parizu koji je najviše zaslužila!

Zorana je patriotsku stranu pokazivala ne malo puta, daleke 2010. posle velikog zemljotresa u Kraljevu donirala je novčanu pomoć tom gradu. Osvajač je svih prestižnih sportskih nagrada u našoj državi, ali pre osvajanja ove medalje u Srbiji su je znali kao jednu od 113 sportista koja ide na Olimpijske igre.

Usledio je miks dubl sa Damirom Mikecom, srebrnim olimpijcem iz Tokija u identičnoj disciplini, i onda čudo – kvalifikacije, loš start i potom bez greške! Probili su se naši olimpijci do druge pozicije i izborili sa Turcima finale.

Posle kvalifikacija uvek nasmejana Beograđanka imala je zanimljivu izjavu kojom je nasmejala Srbiju: “Srce bije, guzovi se tresu i to je to. Noge se tresu, sve se trese. Naučiš na treninzima da nekada pukneš u sto. Nekada uspeš, nekada ne”.

Zorana Arunović, Damir Mikec
Foto: Beta (AP Photo/Manish Swarup)

“Bože pravde” u Šateruu

Iako je dvostruka svetska šampionka, devetostruka evropska, komšije sa Petlovog brda najradije se sećaju Zoraninih početaka karijere i ulaza u zgradu na Petlovom Brdu. Na kojem su neretko bili okačeni crteži i natpisi “Šampioni”. Oni bi dočekivali sestre koje bi se vraćale u mladosti sa medaljama u Beograd, a svi je se sećaju kao radosnu, pozitivnu i energičnu devojku.

Sada će doček biti veći, gotovo sigurno na balkonu ispred Skupštine grada!

Danas ludnica, poveli su Turci sa 8:2, a onda je Zorana krenula da “melje”, u jednoj od tih serija imala je i skoro savršeno pucanje od 10.8. Stigli su naši strelci lako veliku prednost. Kada je Turska povela sa 14:12 i kada im je trebala samo jedna pobeda desilo se čudo. Arunovićeva i MIkec su upucali 21.4 od mogućih 22 i izjednačili, a potom u narednoj rundi i slavili.

A onda je ubzo zagrmelo i “Bože pravde” u Šateruu. Zorana Arunović se slomila, pustila i suzu, dok je Damir Mikec bio prepoznatljivo hladan.

Svaka čast šampioni, zaslužili ste zlato. Bravo Zorana! 

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024