Pratite nas preko:
Kineski skakači u vodu, osvajači zlata u Parizu 2024.
Foto: Beta (AP Photo/Lee Jin-man)

OI 2024

“Ne vide porodicu po 3 godine, ne vide devojku, samo znaju da skaču u vodu”: Teške reči na račun kineskih zlata u Parizu

Nemački sportisti imaju sličan problem kao i srpski. Ako ne osvoje medalju na Olimpijskim igrama, kao da nisu ni učestvovali, kao da nisu među najboljima na planeti u tome čime se bave.

Javnost ih vrlo brzo preskoči i zaboravi.

Znamo da srpski narod masovno ignoriše “samo” učestvovanje na najvećoj svetskoj smotri sporta, ali da je slična situacija i u jednoj moćnoj i organizovanoj sportskoj državi kakva je Nemačka, otkriva njihov reprezentativac u skokovima u vodu, Timo Bartel (28) koji je u paru sa mladim kolegom Eikermanom (19) bio sedmi u generalnom plasmanu skokova u vodu sa deset metara.

Iako su delovali dosta nesinhronizovano, Nemci nisu bili toliko ljuti na sebe, štaviše, Bartel je dao vrlo interesantne izjave:

“I sa najboljim učinkom, danas bismo završili šesti. U Nemačkoj se medalja računa. Svi pričaju i izveštavaju samo o tome. Ako si četvrti ili sedmi to se ne računa. Ponosan sam na sebe i zadovoljan finalom, imamo sedmo mesto i niko ne može da nam ga oduzme”, rekao je Timo Bartel posle nastupa.

Da li je ovakav privatan život cena zlata

Na pomen kako su Kinezi bili fantastični, Nemac je odapeo strelu.

Oni žive u internatu, njih četvoro u jednoj sobi. Treniraju po 12 sati. Ne znaju ništa osim skakanja u vodu. Nemaju privatan život, kao mi. Izađite sa svojom devojkom ili partnerom, pojedite sladoled, vidite se sa porodicom u restoranu. Oni u nekim slučajevima ne vide porodicu po tri godine.

“Ovo jeste razlika između svetske klase i našeg učinka. Ali je pitanje, da li želite tako? Da li želite takav život po cenu zlata”. – rekao je pomalo ogorčeni Bartel.

Podsećamo, Kinezi su osvojili zlato u disciplini sinhrono skokova sa metara, srebro su osvojili Britanci, bronza je pripala Kanađanima.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024