Pratite nas preko:
Medal winners, from left, Germany's Miriam Butkereit, silver, Croatia's Barbara Matic, gold, Austria's Michaela Polleres, Belgium's Gabriella Willems, bronze, pose after the podium of the women's -70kg event in the team judo competition, at Champ-de-Mars Arena, during the 2024 Summer Olympics, Wednesday, July 31, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
Barbara Matić je donela Hrvatskoj drugo odličje, a prvo zlato na OI u Parizu, Foto: Beta/AP Photo/Eugene Hoshiko

OI 2024

Bilans medalja u Parizu: Hrvatska osvojila zlato, Popoviću novo odličje, Francuzi izdominirali

Završen je peti dan na Olimpijskim igrama, a nažalost, srpski sportisti nisu uspeli da se domognu nove medalje. Očekivalo se da bi to mogao da uradi Nemanja Majdov u džudou, ali je šokantno eliminisan i pre četvrtfinala.

Tako je Srbija ostala samo na jednoj medalji do sada i nadamo se da će se to ubrzo promeniti. Za razliku od nas Hrvatska je stigla do drugog odličja i to najsjajnijeg. Vratilo im se za ono što je Katarina Krišto “pokradena” za bronzu dan ranije, pa je u sredu u kategoriji do 70kg Barbara Matić osvojila zlato.

Što se tiče ostalih zemalja iz “komšiluka” ili sa Balkana, David Popović je Rumuniji doneo i drugo odličje. Momak srpskih korena je posle zlata osvojio i bronzu u trci na 100 metara kraul. Tako da Rumuni imaju 2 medalje za sada.

Slovenija i Srbija su i dalje na po jednoj zlatnoj. Mađari su uspeli da osvoje 2 u toku dana (ukupno 3), pošto je “nestali” Kristof Milak uzeo srebro, dok su ekipno u mačevanju osvojili bronzu.

Francuzi uzeli 8 medalja u danu

Kada govorimo o vodećim nacijama sa najvećim brojem odličja, i dalje najviše medalja su ukupno gledajući osvojili sportisti i sportistkinje iz SAD. Doduše, danas im nije bio toliko berićetan dan, stigle su im samo 2 nove medalje, pa su na ukupnom broju od 30 (5 zlata, 13 srebra i 12 bronzi).

Odmah iza njih po ukupnom broju medalja su domaćini. Francuska je uzela 8 novih odličja i to čak 3 zlatna (2 zlata osvojio plivač Maršan u istom danu). Francuzi sada prete Amerikancima i imaju ukupno 26 odličja (8 zlatniuh, 10 srebrnih i 8 bronzanih).

Zbog toga se nalaze i na drugom mestu kada se gleda ukupna vrednost medalja, odnosno ko ima najviše zlata. Tu i dalje prednjači Kina kojoj je plivač Pam u spektakularnoj trci na 100 metara kraul doneo 9. zlato. Imaju i 7 srebrnih i 3 bronzane medalje (ukupno 19).

Isti broj zlata kao Francuska ima i Japan – 8, dok jedno manje ima Australija (7). Britanci su na četvrtom mestu po ukupnom broju medalja (17), dok su Australijanci na 5. (16), a Japanci na 6 (15).

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024