Pratite nas preko:
Bruno Kaboklo; Foto: Beta/AP/Mark J. Terrill

OI 2024

Kaboklo uništio Japance monstruoznim dabl-dablom, Brazil navija za Srbiju: Grci prvom pobedom do četvrtfinala

Košarkaška reprezentacija Brazila ubedljivo je nadigrala selekciju Japana rezultatom 102:84 u 3. kolu grupe B Olimpijskih igara u Parizu i tako sačuvali šanse za plasman u četvrtfinale. Grci su obezbedili mesto u četvrtfinalu pobedom protiv Australije 77:71, iako su prva 2 meča u grupi izgubili.

Utakmicu u Lilu apsolutnom dominacijom je obeležio donedavni centar Partizana Bruno Kaboklo, koji je uništio azijski tim na obe strane terena.

Centar Brazila je meč završio sa čak 33 postignuta poena i čak 17 uhvaćenih skokova. Svojoj statistici dodao je i asistenciju, a iz igre je šutirao 13/19, dok je sa linije penala imao 3/4. To su brojke kakve u Partizanu prethodne sezone nikada nije beležio.

Bio je apsolutno nerešiva enigma za Japance, kod kojih je Hokinson imao dabl-dabl sa 26 poena i 10 skokova, dok je Kavamura imao 21 poen i 10 asistencija.

Kod Brazilaca se istakao i Benite sa 19 poena, Uertas je dodao 13 uz osam asistencija, a plejmejker Crvene zvezde Jago dos Santos je imao sedam poena, i po četiri skoka i asistencije.

Usponi i padovi

Brazil je već u prvoj četvrtini zatrpao koš Japana i stekao dvocifrenu prednost. Ipak, razlika je pala na samo dva poena u drugoj deonici, što je bio znak za Južnoamerikance da ponovo dodaju gas.

U trećem kvartalu su išli i do +16, ali je ponovo Japan uspeo da se vrati i dođe do 68:65, a onda i 77:76 početkom poslednje četvrtine. Ipak, tada Brazil na krilima Kabokla ponovo beži i lomi otpor Japana, te je u poslednjim sekundama stigao do maksimalnih +18.

Brazil će biti treći u svojoj grupi, iza Francuske i Nemačke koje će sa dve pobede u direktnom okršaju da odluče o prvom i drugom mestu. Selekcija Aleksandra Petrovića će čekati rasplet kako bi prošla dalje kroz poredak trećeplasiranih ekipa.

Standings provided by Sofascore

Grci prvom pobedom obezbedili četvrtfinale

Auh kakva drama u grupi A na košarkaškom turniru. Grci su posle 2 poraza uspeli da pobede i to Australiju u poslednjem kolu 77:71 i uneli totalnu pometnju. Izabranici Vasilisa Spanulisa su sada uz Kanadu sigurni učesnici četvrtfinala, uprkos tome što im je skor 1-2.

Kalkulacije

Iz te grupe sada vise za ispadanje Australija i Španija. “Crvena furija” će morati da juri pobedu protiv Kanade kako ne bi bila eliminisana već u grupnoj fazi. Da situacija bude još luđa, ukoliko uspe u tome završiće kao prvoplasirana zbog boljeg međusobnog skora od Kanađana.

U toj situaciji će Australija ispasti kao četvrta u grupi jer je izgubila u međusobnom meču od Grčke.

Ukoliko pak Kanada trijumfuje nad Španijom, onda će Španci ispasti, Kanađani biti prvi i samim time nosilac na žrebu za četvrtfinale. Grci drugi, a Australija treća i verovatno i jedni i drugi biće među nenosiocima na žrebu.

Grci pogodili trojke, bumersi promašili

Što se tiče same utakmice između Grčke i Australije, pobednik je vodio od samog početka. U jednom trenutku u trećoj četvrtini je imao čak i 17 poena prednosti. Ali sredinom poslednje četvrtine Australijanci se vraćaju i približavaju na samo 2 poena zaostatka.

Tada su odigrali nekoliko 2 loša napada u nizu, dok je Toliopulos pogodio trojku i vratio +5 Grcima. U poslednjem minutu je Vokap pogodio novu trojku i onda presekao jednu loptu i time je obezbedi trijumf.

Janis Adetokumbo je preuzeo odgovornost u odlučujućem meču i sa 20 poena bio najefikasniji akter. Uz to je imao i 6 asistencija i 7 skokova. Nik Kalates je imao 8 asistencija, a Vokap čak 18 poena. Po 13 su dali Toliopulos i Mitoglu. Kod Australije najefikasniji Džok Lendejl sa 17 poena i 8 skokova. Dvocifreni su bili Mils sa 13 i Denijels sa 11.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024