Pratite nas preko:
Italijanski plivač Tomas Čekon; Foto: Beta/AP/Martin Meissner

OI 2024

Osvajač olimpijskog zlata spava pored klupe u olimpijskom selu: Ovo je pravi razlog

Italijanski plivač Tomas Čekon osvajač je olimpijskog zlata u Parizu u trci na 100 metara leđno za muškarce, a samo par dana kasnije usnimljen je u neverovatnoj situaciji. Naime, njega su sportisti u olimpijskom selu uslikali kako spava pored klupe u obližnjem parku, a poznat je i pravi razlog.

Naime, on se žalio organizatorima Igara na loše krevete i da je u poslednih nekoliko dana izgubio san u Selu. I onda je, iz čistog protesta, izašao napolje na travu da spava.

Čekon je svetski rekorder na 100 metara leđno i baš u toj disciplini je osvojio zlato pre šest dana kada je trku završio za tačno 52,00 sekunde. Potom je uzeo i bronzu u štafeti 4×100 metara slobodno, te je izjavio da je ostvario san iz detinjstva.

– Ne mogu biti srećniji. Kao klinca, sa 15 godina, trener me je pitao: ‘Šta je tvoj san?’ Odgovorio sam: ‘Pobediti na Olimpijadi’, a on je rekao: ‘Smiri se’ to je oduvek bio moj san.

Ali kasnije tokom nedelje, Čekon nije uspeo da se kvalifikuje za finale na 200 metara leđno, iako je bio jedan od favorita za osvajanje zlata. Italijan je naveo umor i nedostatak sna u Olimpijskom selu kao razlog za lošu trku na 200 metara.

– U selu nema klima uređaja, vruće je, hrana je loša. Mnogi sportisti se kreću iz ovog razloga: to nije alibi ili izgovor, to je realnost onoga što možda ne znaju svi. Razočaran sam što nisam ušao u finale, ali sam bio previše umoran. Teško je spavati i noću i popodne. Obično, kada sam kod kuće, uvek spavam popodne. Ovde se zaista borim između vrućine i buke.

Italijan nije jedini

Čekon nije jedini olimpijski sportista koji se žalio na Olimpijsko selo. Australijska plivačica Ariarne Titmus okrivila je uslove u selu za neuspeh da obezbedi zlatnu medalju u Parizu.

– Verovatno nije bilo vreme za koje sam mislila da sam sposobna, ali život u Olimpijskom selu otežava nastup – rekla je nakon što nije uspela da pobedi na 200 metara slobodno.

Definitivno nije napravljen za visoke performanse, pa se radi o tome ko zaista može da ostane fokusiran.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024