Pratite nas preko:
Armand Duplantis
Foto: Beta/AP Photo/Martin Meissner

OI 2024

Zašto je Duplantis oborio svetski rekord samo za jedan centimetar već deveti put? Naravno, zbog ogromnog novca

Cela atletska planeta priča o Armandu Duplantisu, koji je već deveti put, iako ima samo 24 godine, uspeo da obori svetski rekord.

A kada se priča o njemu, mora se reći da je podjednako pametan koliko je i atletičan. Kada se gledaju njegovi nastupi, može da se primeti da između njega i šipke koja se preskače sve vreme postoji značajna razdaljina. Dakle, da bi on mogao da preskoči mnogo više od onoga što je trenutno postavio kao svetski rekord.

Zato se postavlja pitanje: Zašto Duplantis ne pokušava da postigne novu visinu svetskog rekorda ako zna da može to da uradi?

Odgovor je novac

Atletičari dobijaju bonus od 100.000 dolara svaki put kada obore svetski rekord na Svetskom prvenstvu, i 50.000 dolara ako to učine na Olimpijskim igrama (barem ovim aktuelnim). Međutim, postoji klauzula da se taj bonus isplaćuje samo jednom na takmičenju na kojem je rekord oboren. Ako bi Duplantis oborio rekord dva puta na istom takmičenju, i dalje bi dobio samo 100.000 dolara, a ne 200.000.

Duplantis je oborio svetski rekord devet puta i ne pokazuje da planira da se zaustavi, s obzirom na to da ima samo 24 godine. Nakon što je završio prvu godinu na Univerzitetu u Luizijani 2019. godine, Duplantis je potpisao profesionalni ugovor sa Pumom.

Od tada je rođeni Luizijanac potpuno promenio značenje muškog skakanja s motkom i postao najbolji skakač ove generacije. Možda i svih vremena.

Njegov prvi rekord dogodio se 2020. godine kada je nadmašio šestogodišnji rezultat Renoa Lavilenija od 6.16m i povećao ga na 6.17m. Nezadovoljan ovim, Šveđanin je nastavio sa serijom, postavivši još sedam rekorda i ostvarivši najvišu visinu od 6.24m, sve do sinoć.

Pokušao je da dostigne visinu od 6.25 na pariskoj Dijamantskoj ligi u julu, ali neuspešno, da bi postigao ovaj uspeh u istom tom gradu mesec dana kasnije.

Njegova zvezdana karijera donela mu je oko 4 miliona funti, dakle nešto više od 4.500.000 evra. U to ulaze sponzorski ugovori sa Red Bulom i Pumom koji doprinose njegovom nagradnom fondu. Za zlato u Parizu osvojio je dodatnih 50.000 evra, plus još 50.000 evra za ovaj svetski rekord, jer je toliko odredila

I dalje je Duplantis daleko od Bubke i Isinbajeve po broju oborenih svetskih rekorda

Legendarni ukrajinski skakač Sergej Bubka oborio je svetski rekord čak 35 puta, dok je nekadašnja Ruskinja, a sada stanovnica Španije Jelena Isinbajeva to uradila čitavih 30 puta.

Naravno, Duplantis mora da obara veće rekorde od njih, tako da i nije tako lako očekivati da to uradi još 30-ak puta, ali sigurno je da može da podigne letvicu bar do 6.35.

Uostalom, pratićemo ga još godinama s uživanjem, pa ćemo već i saznati.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024