Pratite nas preko:
Hrvatski vaterpolisti
Reprezentativac Hrvatske: Loren Fatović (Foto: Beta/AP Photo/Luca Bruno)

OI 2024

Ne samo “klasik” već i borba ko je bolji u medaljama u Parizu: Dupli obračun Srba i Hrvata na Olimpijskim igrama

Srpski vaterpolisti, dvostuki olimpijski šampioni, braniće zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu u nedelju od 14 časova protiv Hrvatske u ko zna kom po redu duelu dve vaterpolo velesile. Biće to novi vaterpolo “klasik”, ali i borba za poziciju bolje plasirane nacije na rang-listi osvajača medalja u Parizu.

Naime, Hrvatska vodi sa ukupno šest odličja (dva zlata) i trenutno je 22. zemlja na Olimpijskim igrama, dok je Srbija 32. na tabeli sa dve zlatne medalje.

U ukupnom poretku broj zlata je važniji od ukupnog broja medalja. Dakle, država koja ima dve medalje, a obe su zlatne, bolje će biti plasirana na kraju od one koja ima ukupno deset medalja, od čega nijedno nije zlato ili je samo jedno najvrednije odličje.

Trenutno je, dakle, 2:2 u zlatima, a ako naša tekvondistkinja Aleksandra Perišić osvoji najsjajnije odličje u finalu od 21.20 časova ovog petka, imaćemo prednost koja ne menja suštinu da moramo da pobedimo i u finalu u vaterpolu Hrvate da bismo bili bolji od njih po medaljama na ovim Igrama.

Jer, ukoliko Hrvati dođu u nedelju do vaterpolo zlata, i izjednače recimo na 3:3 (ako Aleksandra osvoji zlato u tekvondou), odlučivaće odnos u srebrima, gde je trenutno 1:0 za njih, a ako smo i tamo izjednačeni, gleda se odnos u bronzama, gde takođe komšije vode sa 1:0.

Onda bi tu mogli da pomognu košarkaši koji igraju za bronzu u subotu sa Nemcima.

Hrvati su do finala stigli posle pobede nad Mađarskom od 9:8 (3:3, 4:2, 2:2, 1:0). “Barakude” su na poluvremenu imale dva gola prednosti (7:5), a u drugom delu igre viđen je mali broj pogodaka jer su igrane izuzetno čvrste odbrane.

Loren Fatović je sa pet golova predvodio Hrvatsku ka pobedi, Luka Bukić je dao dva gola. Kod Mađara su se sa po dva pogotka istakli Janšik Silard i Marton Vamoš.

Kao što rekosmo, finalna utakmica između Srbije i Hrvatske igraće se u nedelju od 14 časova, a pre tog meča za bronzu će igrati Mađarska i SAD od 10.35 sati.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024