Pratite nas preko:
Hamish Kerr, of New Zealand, uses a cellphone while sitting by the stands after winning the gold medal in the men's high jump final at the 2024 Summer Olympics, Saturday, Aug. 10, 2024, in Saint-Denis, France. (AP Photo/Ashley Landis)
Hemiš Ker (Foto:Beta/AP Photo/Ashley Landis)

OI 2024

Amerikanac nije odbio da podeli zlato u skoku uvis: Desilo se nešto sasvim drugo

Novozelanđanin Hemiš Ker i Amerikanac Šelbi Mekjuen imali su šansu da podele zlatnu medalju na Olimpijskim igrama pošto su bili izjednačeni u skoku uvis nakon što su preskočili 2,36 metara. Međutim, nisu to uradili, a Ker je bio uspešniji u dodatnim skokovima, pa je doneo zlato Novom Zelandu.

Podsetimo, pre tri godine na Olimpijskim igrama u Tokiju Mutaz Baršim i Đanmarko Tamberi dobili su priliku da podele zlato u skoku u vis. Nije im trebalo mnogo da se dogovore, pa su sportista iz Katara i Italije skočili jedan drugom u zagrljaj i zajedno stali na tron.

Iako su prvi izveštaji govorili da je Mekjuen odbio da podeli zlato sa predstavnikom Okeanije, on i Ker su kasnije potvrdili da su se složili da neće biti podele.

– Razgovarali smo i on je predložio da skočimo za zlato. Bio sam odmah za to. On je to prvi predložio i ja sam pristao. U jednom trenutku sam se umorio i možda bih ipak prihvatio podelu, ali sam poštovao raniji dogovor – otkrio je Mekjuen posle mitinga.

Ker je dodatno pojasnio “zbrku” koju su izazvali tviteraši.

– Bio je to poseban trenutak za skok uvis. Zabavno je pisati istoriju na drugačiji način. Bio bih ponosan i da sam završio kao drugi posle dodatnih skokova, verovatno i ponosniji nego da sam podelio zlato, znajući da sam pokušao da napišem istoriju na drugačiji način.

Jedan od mogućih razloga za odbijanje podele zlata je možda i onaj finansijske prirode, s obzirom na to da Međunarodna atletska federacija dodeljuje nagradu od 50.000 dolara svim osvajačima zlatnih medalja na Olimpijskim igrama.

Da su podelili zlato, Ker i Mekjuen bi takođe morali da podele i tu nagradu. Ovako, odlučili su da se klade na sebe, a bolje je prošao Novozelanđanin.

Kerov skok za zlato u Parizu (Foto: Beta/AP/Bernat Armangue)

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024