Pratite nas preko:
France's Gaetan Alin, known as B-Boy Lagaet competes during the B-Boys round robin battle for the breaking competition at La Concorde Urban Park at the 2024 Summer Olympics, Saturday, Aug. 10, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Frank Franklin II)

OI 2024

Možemo da odahnemo, brejkdens je bio sad pa ko zna kad: Ovo je 5 novih sportova na OI u Los Anđelesu

Gotove su Olimpijske igre u Parizu, a sa njima se i pozdravljamo sa npr. brejkdensom za koji većina svetske populacije smatra da mu nije bilo ni mesto na takvom događaju, a još veći broj smatra da nije ni sport. Uglavnom, u Los Anđelesu ga sigurno neće biti, a pitanje je da li će ga ikad biti više.

Brejkdens je bio jedan od sportova koje je organizator imao pravo da uvede u program. Prema pravilima svaki domaćin OI može da uvede pet sportova koji nisu olimpijski, a opet to ne znači da kasnije neki od njih ne može da postane.

– Znali smo još pre početka Igara da ga neće biti u Los Anđelesu. To je veoma razočaravajuće, posebno što nam nije data ni šansa da pokažemo sport – rekla je australijska takmičarka Rejčel Gan.

Canada's Philip Kim, known as B-Boy Phil Wizard competes during the B-Boys gold medal battle for the breaking competition at La Concorde Urban Park at the 2024 Summer Olympics, Saturday, Aug. 10, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Frank Franklin II)
Foto: Beta/AP Photo/Frank Franklin II

Za 4 godine kada organizator bude bio “grad anđela” videćemo na Igrama neke sportove koje nismo videli dugo na Igrama. Među 5 sportova koje je Los Anđeles odlučio da uvrsti za 2028. je najpre kriket koji se vraća na Igre prvi put od 1900. godine, odnosno od drugog izdanja modernih OI. Takođe posle više od 100 godina se vraća i lakros (1904, 1908).

Takođe, vraćaju se bejzbol, odnosno softbol u konkurenciji žena. Ova dva sporta nisu bili u Parizu, ali su bili pre 3 godine u Tokiju kao i pre 20 godina u Atini.

Kao sportovi koji će prvi put biti na Olimpijskim igrama debitovaće skvoš i fleg fudbal.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024