Pratite nas preko:
Medalje OI; Foto: Printscreen/X

OI 2024

Raspadaju se olimpijska odličja: Američki olimpijac objavio šokantan snimak svoje medalje

Olimpijske igre u Parizu zvanično su zatvorene u nedelju, a nekoliko osvajača medalja istaklo je veliko nezadovoljstvo kvalitetom odličja. Najviše je odjeknuo video snimak koji je objavio američki skejtborder Najčea Haston.

On je u “gradu svetlosti” osvojio bronzu, ali je ona samo sedam dana nakon dodele već – u fazi raspada. Snimak koji je objavio na društvenim mrežama mnoge je zaprepastio.

– Ove olimpijske medalje izgledaju sjajno kada su skroz nove, ali nakon što sam ih ostavio na koži uz malo znoja i pustio prijatelje da ih nose preko vikenda, očito nisu tako kvalitetne kao što mislite – napisao je na društvenim mrežama i poentirao:

Prednji deo je počeo da se raspada. Mislim da bi trebalo poboljšati kvalitet olimpijskih medalja – poručio je Haston.

Od čega se sastoje zlatne medalje?

Po pitanju zlatnih medalja, one nisu u potpunosti zlatne. Samo na Igrama 1904., 1908. i 1912. godine medalje su proizvedene u potpunosti od čistog zlata.

MOK je nametnuo normu prema kojoj u zlatnu medalju na Olimpijskim igrama ide šest grama čistog zlata. Preostala 523 grama koji se koriste za zlatnu medalju su od srebra s minimalnom čistoćom od 92.5 posto.

Danski igrač badmintona Viktor Axelsen osvajao je zlatne medalje u Tokiju 2020. i Parizu, pa ih je i uporedio. Olimpijska medalja iz Tokija izgleda puno bolje nego ona iz Pariza.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024