Pratite nas preko:
crvena zvezda bode glimt plej-of za novi format lige šampiona
Foto: MN Press

Fudbal

Zvezda imala drugi najlakši žreb u Ligi šampiona! Brojke ne lažu

Crvena zvezda se plasirala u novi, istorijski format Lige šampiona, a u četvrtak je saznala sa kojih će osam rivala odmeriti snage u osam mečeva koji prete da postanu klasici srpskog fudbala u evrokupovima.

Izabranici Vladana Milojevića izvukli su svojih osam rivala u ligaškoj fazi elitnog takmičenja, a u pitanju su: Štutgart, Jang Bojs, Monako, PSV, Milan, Benfika, Barselona i Inter.

Kada se pogleda, crveno-beli su mogli da igraju sa klubovima poput Sparte iz Praga, Bresta, Šahtjora, Dinamo Zagreba, Klub Briža, Šturm Graca, Atalante, Slovana iz Bratislave. Međutim, nikoga od ovih ekipa, koje su možda u Ljutice Bogdana i priželjkivali, nisu izvukli.

Zato se čini da je Zvezda dobila i jedan od najtežih žrebova, pošto se u grupi nalazi sa pet osvajača “ušatog” pehara. Milan, Barsa, Inter, Benfika i PSV, pored crveno-belih, osvajali su Kup ili Ligu šampiona jednom ili više puta, tako da se definitivno može naslutiti da beogradskom velikanu bude izuzetno teško ove jeseni i zime.

Ali, brojke ne lažu – Zvezda ima drugi najlakši žreb

Međutim, kada se sve stavi na papir, uz malu pomoć digitrona, dolazi se do sledećeg zaključka. Ako se računa prosek UEFA klupskih koeficijenata ekipa sa kojima se sastaje Crvena zvezda, samo Jang Bojs ima lakši žreb od nje.

Naime, prosek UEFA koeficijenata rivala srpskog šampiona je 57.478.

Tačnije, redom:

Štutgart 17.324
Monako 24.000
Jang Bojs 34.500
PSV 54.000
Milan 59.000
Benfika 79.000
Barselona 91.000
Inter 101

Štutgart, Monako i Jang Bojs su timovi koji imaju prilično male koeficijente u odnosu na neke druge ekipe, zbog čega ova prosečna brojka deluje dosta malo. Nisu ni PSV, ni Milan tamo gde su nekada bili, pa stoga samo Benfika, Barselona i Inter “izvlače” prosek.

Primera radi, Fejenord i PSŽ sastaju se sa rivalima čiji je prosek UEFA koeficijenata preko 74 poena, što je u proseku skoro 20 više od Zvezdinih rivala.

Naravno, svakako da u realnosti PSŽ, pa čak i tim iz Roterdama, imaju mnogo veću šansu da prođu nego beogradski klub.

Ali, brojke nikada ne lažu, pa tako ni ovoga puta, barem kada je papir u pitanju. Teren će, naravno, biti potpuno drugačije merilo, čemu se fudbalska planeta ove godine posebno raduje.

Jer, podsetimo, gledaćemo Ligu šampiona bez grupne faze, s objedinjenom tabelom. Imaćemo tri dana utakmica u eliti tokom prvog kola, a imaćemo i spektakl od 18 mečeva u isto vreme kada u pitanju bude poslednje kolo. Praktično niko ne može ni da pretpostavi kakve nas sve kalkulacije čekaju…

Ono što sigurno znamo – biće ovo zabavna fudbalska jesen širom “starog kontinenta”.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal