Pratite nas preko:
Vensan Kole kukao na sudije
Foto: MN Press

Košarka

Posle 15 godina nova era za “Trikolore”: Ko će naslediti Vensana Kolea?

Francuska ulazi u novi olimpijski ciklus sa novim selektorom, budući da je Vensan Kole nakon 15 godina rada na čelu reprezentacije odlučio da se povuče. Kako je potvrđeno za portal bebasket.fr, njegov ugovor sa Francuskom košarkaškom federacijom istekao je posle Olimpijskih igara u Parizu i neće biti produžen.

Kole je preuzeo selektorsku poziciju u martu 2009. godine, i tokom svog mandata osvojio je impresivan broj medalja: jedno zlato, tri srebra i tri bronze, uz olimpijsko srebro u Parizu. Pored toga, ostaje selektor sa najviše pobeda i najboljim procentom uspešnosti u istoriji francuske reprezentacije, što je rezultat njegovog dugog mandata.

Ipak, tokom olimpijskog turnira u Lilu, postalo je očigledno da je došlo do nesuglasica između selektora i igrača. Iako su ove napetosti prevaziđene i Francuska je stigla do finala, u kojem je pružila jak otpor SAD-u, na kraju je morala da se zadovolji srebrom.

Prema informacijama koje prenosi Be basket, razmatraju se potencijalni naslednici Kolea. Među njima se pominje Keniji Etkinson, trenutni trener Klivlenda, koji je tokom Olimpijskih igara bio deo stručnog štaba Francuske. Međutim, njegov NBA angažman mogao bi predstavljati prepreku, budući da Francusku u novembru čekaju FIBA prozori.

Takođe, postoje navodi da su čelnici Francuske Federacije već razgovarali sa Frederikom Fotuom, trenerom Burga, o mogućem preuzimanju selektorske pozicije.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka