Pratite nas preko:
Crvena zvezda - Bode/Glimt
Fudbaleri Zvezde protiv Bode/Glimta (Foto: MN Press)

Fudbal

UEFA podelila lovu: Zašto je Zvezda četvrta najgora po zaradi u Ligi šampiona?

Crvena zvezda će igrati zajedno sa još 35 najboljih klubova sa “starog kontinenta” predstojeću ligašku fazu Lige šampiona, a poznato je i koliko će prihodovati samo na ime učešća u elitnom takmičenju.

UEFA je od ove sezone povećala ukupan nagradni fond, ali u Ljutice Bogdana moraju opet da se zadovolje samo “sićom” i “mrvicama” u poređenju sa ostalim učesnicima, pogotovo onima sa zapada Evrope.

Ne treba trošiti reči koliko je sve u modernom fudbalu neravnopravno raspoređeno, pa čak i novac u ligi šampiona, ali se čini da pozicija srpskog predstavnika odgovara globalnoj slici klupskog fudbala u našoj zemlji – tu smo negde pri dnu.

SOCCERBET KVOTE ZA MEČ CRVENA ZVEZDA – BENFIKA

Svi učesnici Lige šampiona kreću od jedinstvene negrade od 18,6 miliona evra, kojoj su pridodati određeni bonusi i nagrade. Konkretno, u slučaju Crvene zvezde, njoj za učešće sleduje ukupno 25,4 miliona eva i po tome je četvrta najlošije nagrađena ekipa u elitnom takmičenju ove sezone.

Od crveno-belih gore su prošli samo Sparta Prag (23,9 miliona evra), Šturm Grac (21,7) i Slovan iz Bratislave (21,2), dok su na vrhu među najplaćenijim klubovima: Pari Sen Žermen (63,3), Mančester siti (62,7), Bajern Minhen (61,5) i Liverpul (60,7).

Zanimljivo da je prvak Evrope Real iz Madrida tek šesti po zaradi sa 58,1 miliona evra, dok će na primer šampion Hrvatske Dinamo iz Zagreba zaraditi tri miliona evra više nego crveno-beli (28,4).

Napominjemo da u cifru nisu uračunate premije za svaki osvojeni bod (700.000 evra po bodu), kao i nagrade za konačan plasman u ligaškoj fazi i nokaut rundama. To dolazi kasnije.

Kako je Zvezda na dnu po zaradi?

Razlog je u (ne)atraktivnosti tržišta, kao i petogodišnjem i desetogodišnjem klupskom koeficijentu koji se nalaze u takozvanom “stubu vrednosti”, koji je napravila UEFA i prema kome će deliti novac.

Prema tom segmentu, svi učesnici podeliće novac u takmičenju na osnovu “udela” klubova, što je nešto slično koeficijentima. “Udeo” će biti zasnovan na evropskim i neevropskim TV pravima (van prostora Evropske unije), uzimajući u obzir i prethodne nastupe u Evropi, koji će uticati na konačne isplate.

Jasno je da Zvezda kao poslednjeplasirana u Ligi šampiona prošle sezone, sa manjkom kvalifikacionih utakmica zbog direktnog plasmana, kao i ranim eliminacijama (Omonija, Makabi Haifa) u poslednje vreme stagnira u jačanju klupskog koeficijenta, što se vidi i na ovom primeru.

Zato bi kasu u Ligi šampiona mogao do vrha da joj napuni jedino niz od nekoliko pobeda u ligaškoj fazi koja počinje sledećeg četvrtka utakmicom sa Benfikom na Marakani od 18.45 časova.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal