Pratite nas preko:
Više ništa nije isto (Foto: MN Press/Nebojša Paraušić)

Evroliga

Zvezdu i Partizan čekaju nova pravila o sudijskom gledanju snimka u Evroligi

Nova sezona Evrolige startuje tačno za dve nedelje, a nadležni su obelodanili nova pravila koja stupaju na snagu i koja očekuju košarkaše Partizana i Crvene zvezde, koji nastupaju u elitnom takmičenju.

Kako su naveli iz Barselone, plan je da se košarkaška igra “očisti” i da sve što se događa bude pravednije i zanimljivije kako za učesnike, tako i za gledaoce.

Sudije će od sada moći da pogledaju snimak i utvrde da li je lopta vraćena preko polovine terena u poslednja dva minuta poslednje četvrtine, kao iu poslednja dva minuta produžetka, dok će treneri moći da pozovu “čelendž” za ovakve situacije bilo kada.

Drugo pravilo koje se promenilo je ono za sudijsko podbacivanje i prelaženje polukruga. Ako se prekrši pravilo, više neće biti podbacivanja, pa će igrač koji stoji na liniji sa loptom u rukama imati posed i njegova ekipa 24 sekunde da organizuje napad.

Ako se prekršaj dogodio u prednjem polju suprotne ekipe, onda će lopta biti vraćena u zadnjem polju sa 24 sekunde na satu za šut. A ukoliko se prekršaj dogodio u zadnjem polju, lopta će biti odbijena u prednjem polju sa 14 sekundi na satu za šut.

Što se tiče odluke sudija za blok ili faul u napadu, odbrambeni igrač će se sada smatrati izvan odbrambenog polukruga ako mu je noga podignuta iznad linije, dok se do sada smatralo da je unutra u ovom konkretnom slučaju.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga