Pratite nas preko:
zehrudin mehmedovic
Foto: Printscreen/Youtube/MG VIDEOS

Fudbal

Gde su i šta rade najveći svetski “vunderkindovi” iz 2015? Jedan je završio u FAP-u iz Priboja

Lista najboljih talenata rođenih 1998. godine koju je napravio britanski Gardijan još 2015. godine, ponovo je aktuelna.

U oktobru te godine, britanski “The Guardian” je objavio listu 50 najperspektivnijih igrača rođenih 1998. godine, nakon što je „pretražio svet“ u potrazi za najvećim talentima.

Uspešni talenti

Na njoj se nalaze brojni igrači koji su se kasnije etablirali na vrhunskom nivou, među kojima su i Martin Edegard, Federiko Valverde, Dajo Upamekano.

Na listi se nalaze tri golmana, sedam defanzivaca, 20 vezista i 19 napadača, ali samo je nekolicina njih uspela da se etablira na najvišem niovu.

Jedan od takvih je i Manuel Lokateli, koji nastupa za Juventus, tu je i Džastin Bejlou iz Fejenorda, Dani Olmo iz Barselone, kao i Kristijan Pulišić iz Milana.

Treba pomenuti i Janisa Hadžija, sina legendarnog Georgija, koji igra za Rendžerse u Škotskoj.

Osim njih, niko nije uspeo da napravi karijeru kakvu je želeo.

“Propalice”

Primera radi, Luka Zidan, drugi najstariji sin legende Real Madrida Zinedina, bio je prvi golman na listi. U to vreme je osvojio titulu prvaka Evrope sa Francuskom U-17. Igrao je i za Real Madrid B, ali je četiri godine nakon objavljivanja liste napustio klub i prešao u Rajo Valjekano. Nedavno je potpisao za drugoligaša Granadu.

Pored Zidana, na listi se nalaze još tri francuska igrača: Bilal Butoba, Dajo Upamekano i bivši igrač Arsenala Jeff Ren-Adelejd, koji sada igra za Salernitanu u Seriji B.

Ako ste mislili da je on “najpropaliji” od svih talenata, grdno ste se prevarili.

Hrvat Davor Lovren, kome je proricana sudbina velikana, trenutno je slobodan igrač, a poslednji klub bio mu je hrvatska Kustošija.

Međutim, možda je i najneverovatnija sudbina Zehrudina Mehmedovića iz Novog Pazara (dete Čukaričkog), koji je svojevremeno proglašen za velikog talenta, ali je u međuvremenu prilično “propao”. On jeste osvojio dva Kupa i Superkup Singapura, ali se onda vratio u domovinu, gde je prvo nastupao za Slobodu iz Užica, koja ga je pozajmila u FAP Priboj, da bi trenutno bio slobodan igrač.

Interesantno je pomenuti i bivšeg igrača Mančester junajteda Timotija Fosu-Mensu, koji jeste bio deo tima Bajer Leverkuzena koji je osvojio Bundesligu, ali trenutno nema klub. A i, ruku na srce, nije se baš naigrao za Farmaceute u prethodnoj sezoni.

Postoji još nekoliko igrača koji igraju u prvim ligama svojih zemalja kao što su Nemačka, Južna Koreja, Iran (…), ali niko od njih nije uspeo da potvrdi epitet “čuda od deteta” koji je od Gardijana dobio pre sada već tačno devet godina.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal