Pratite nas preko:
NEBOJSA COVIC, predsednik kosarkasa Crvene zvezde na press konferenciji u hali Aleksandar Nikolic. Beograd, 14.02.2023. foto: MN Press / djk Kosarka, Crvena zvezda
Nebojša Čović, Foto: MN Press

ABA liga

Čović otkrio Zvezdin budžet dan posle Mijailovića: Evo šta je rekao o kandidaturi za predsednika KSS

Dan nakon što je Ostoja Mijailović, predsednik Partizana, bio gost “Beogradske hronike” na RTS-u, gde je otkrio između ostalog budžet Partizana za ovu sezonu, u istoj emisiji je gost bio i prvi čovek Crvene zvezde i kandidat za novog predsednika KSS, Nebojša Čović.

Predsednik crveno-belih je takođe izneo u javnost cifre koje se tiču budžeta tima za sezonu koja je počela.

– Iznosi oko 22 miliona evra. Prvi tim je na nepunih 15 miliona, zajedno sa srpskim stručnim štabom. Kao i prethodnih sezona, država pomaže između 33 i 35-36%. Kada pričamo o tome, jedno je kada država da donaciju, a drugo je kada sklopite sponzorski ugovor sa državnim preduzećem. Vrlo smo zahvalni državi, dobar deo budžeta obezbeđujemo sami, iz svojih aktivnosti i prihoda. Teško je obezbediti 100 odsto jer košarka nije fudbal, nije tako komercijalna. Osvojite Evroligu i dobijete dva miliona evra, a toliko košta jedan dobar igrač – rekao je Čović.

NEBOJSA COVIC predsednik kosarkasa Crvene Zvezde na utakmici finala Kupa Radivoja Koraca protiv Mega MIS-a u hali Cair, Nis 18.02.2023. Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS KOSARKA, BASKETBALL, KUP RADIVOJA KORACA, CRVENA ZVEZDA, MEGA MIS, NATIONAL CUP
Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Evroligaška licenca

Kada je reč o dobijanju višegodišnje licence za Evroligu, Čović kaže da crveno-beli imaju dobru startnu poziciju.

– To u velikoj meri zavisi od novca, a veliki faktor je i lobiranje. Zvezda je već 10 godina u kontinuitetu konstantni učesnik Evrolige, ali to takmičenje čeka reorganizacija… Pojavio se saudijski fond koji želi u saradnji sa Amerikancima da uđe u vlasničku strukturu EL, a sa druge strane, tu je i jedna bogata grčka firma. Mislim da Zvezda ima dobru predispoziciju za dugogodišnju licencu – veliki grad, navijači… Sa naših utakmica se na Evroligi vrte razni klipovi. Mislim da u tom smislu niko ne može da parira srpskim timovima. Pokazali smo da je u Srbiji najveći brend košarka, uz uvažavanje vaterpola. Vaterpolo igra 15-20 zemalja, a košarku 180-190 zemalja. Nisam zaboravio Đokovića, ali to je individualni sport. Otkad je Srbija samostalna država, imamo četiri srebra i jednu bronzu. Malo je nedostajalo da na OI napravimo još veći iskorak.

Poraz od Dubaija

Zvezda je takmičarsku sezonu otvorila porazom od novog abaligaša, Dubaija, ali to nije upalilo nikakve alarme.

Nebojša Čović
Foto: MN Press

– Više faktora je presudilo. Uopšte se ne uzbuđujem. Naravno, voleli bismo da smo pobedili. Putovanje traje pet i po sati i sve što ide uz to. Neće zbog jednog poraza da se pravi ko zna šta, baš kao što se ne pravi euforija zbog jedne pobede. Iskusni smo u tome. Više faktora je presudilo u Dubaiju. Nedostajali su i neki igrači, ali to nije izgovor. Videli smo šta Zvezda ne sme da radi… Trofeji se kupe u maju i junu i dotad ima dosta vremena. Važno je da navijače i simpatizere ne uspalite nekakvim nerealnim obećanjima jer će vam onda biti neohpodan protivpožarni aparat da to smirite – rekao je Čović i dodao koji su ciljevi:

– Nama je prioritet da odbranimo sva tri trofeja i u Evroligi napravimo iskorak u top 10. Imamo dobar tim i stručni štab, klub je dobro organizovan, sledi nam sezona sa skoro 95 utakmica.

Novi predsednik KSS

Čović je bio suzdržan kada je reč o informacijama da će biti novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Ipak, rekao je da će novom prvom čoveku srpske košarke biti prioritet da zadrži Svetislava Pešića za selektora.

– To je jedan od prvih prioriteta. I odmah da kažem, mislim da i Pešić ima obavezu da ostane. I on ima obavezu prema srpskoj košarci, za mnoge od nas je ona na prvom mestu. Neki od nas su 50 godina tu…

SVETISLAV PESIC treneri NIKOLA JOKIC kosarkas Srbije na utakmici FIBA Evropskog Prvenstva protiv Holandije u O2 Areni, Prag 02.09.2022. godine Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS KOSARKA, BASKETBALL, FIBA, SRBIJA, SERBIA, NEDERLANDS, HOLANDIJA, EUROPEAN CHAMPIONSHIP, EVROPSKO PRVENSTVO
Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Uprkos tome što je bio suzdržan o kandidaturi, potvrdio je da ima podršku 30 do 33 delegata Skupštine KSS i da je predstavio svoj program, koji nije tajna.

– Pitajte me 1. oktobra – odgovorio je na o Izbornoj Skupštini KSS i svom nasledniku na mestu prvog čoveka Crvene zvezde.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

ABA liga