Pratite nas preko:
mma ailin perez
Foto: Printscreen/X/Gonzalo Campos MMA

Borilačke veštine

Da li je ovo cena uspeha? Čuvena MMA fajterka jedva stoji na nogama na merenju pred meč, samo što ne padne u nesvest (VIDEO)

Svetski poznata argentinska MMA borkinja Ailin Perez našla se u centru pažnje nakon što je na društvenim mrežama objavljen šokantan snimak.

Video prikazuje Ailin u očajnom stanju neposredno pre zvaničnog vaganja pre njenog UFC meča protiv Darije Železnjakove. Izmučena i dehidrirana, borkinja je jedva stajala na nogama, što je izazvalo veliku zabrinutost javnosti i stručnjaka.

Ekstremne mere zbog težine

Da bi se kvalifikovala za svoju težinsku klasu, Ailin Perez je morala drastično da smanji telesnu težinu u kratkom vremenskom periodu. Ovaj proces, iako uobičajen u MMA, često dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. U slučaju Ailine Perez, posledice su bile vidljive na svakom koraku. Telo joj je bilo iscrpljeno, mišići su joj se tresli, a koordinacija pokreta znatno narušena.

Posledice po zdravlje i karijeru

Ovakav način gubitka težine predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje boraca. Nagli gubitak težine, posebno vode, može dovesti do dehidracije, pada krvnog pritiska, oštećenja bubrega i drugih organa. Takođe, naglo vraćanje izgubljenih kilograma pre borbe može negativno uticati na performanse borca u oktogonu.

Iako će se Ailin Perez takmičiti u predstojećem meču, biće kažnjena zbog kršenja pravila vaganja. Deo njene zarade biće preusmeren na račun njene protivnice Darije Železnjakove.

Snimak Ailine Perez izazvao je brojne reakcije u javnosti. Mnogi su osudili takav način pripreme za borbu, upozoravajući na opasnosti po zdravlje boraca. Stručnjaci su istakli potrebu promene pravila u MMA kako bi se borce zaštitilo od ovakvih ekstremnih mera.

Zaključak

Slučaj Ailine Perez je još jedan u nizu koji ukazuje da postoji hitna potreba za revizijom postojeće prakse u MMA, posebno one koja se tiče regulisanja težinskih kategorija i priprema za borbu. Zdravlje boraca mora biti na prvom mestu, a ekstremne mere mršavljenja moraju biti zabranjene.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Borilačke veštine