Pratite nas preko:
Odlučio prethodno finale: Hulijan Alvarez (Foto: Beta/AP/Manu Fernandez)

Fudbal

Određen domaćin Svetskog klupskog prvenstva: Igraće se u novom formatu i mnogima smeta

Svetsko klupsko prvenstvo u fudbalu 2025. biće održano na stadionu “MetLife” u predgrađu Njujorka, gde će se igrati i finale Svetskog prvenstva 2026, saopštila je FIFA. Ovaj novi format klupskog prvenstva okupiće 32 tima iz celog sveta na turniru koji se organizuje u SAD od 15. juna do 13. jula.

Pored stadiona koji se nalazi u Ist Raterfordu u Nju Džersiju i prima 82.500 gledalaca, utakmice će se igrati u još deset američkih gradova – Atlanti, Šarlotu, Sinsinatiju, Los Anđelesu, Majamiju, Nešvilu, Orlandu, Filadelfiji, Sijetlu i Vašingtonu. U Orlandu će se utakmice igrati čak na dva stadiona.

Format koji se nikome ne dopada

Svetsko klupsko prvenstvo je godišnje takmičenje koje FIFA organizuje bez prekida od 2005. godine, nakon prvog izdanja održanog 2000. Svetska kuća fudbala je odlučila da promeni format takmičenja od sledeće godine proširujući broj klubova učesnika sa sedam na 32, a takmičenje će se ubuduće održavati na svake četiri godine.

Predsednik FIFA Đani Infantino rekao je u subotu da će prvo izdanje svetskog klupskog prvenstva otvoriti “novu eru za fudbal i klubove”. Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin smatra da će ovo takmičenje “imati ogroman uticaj na rast fudbalskih klubova i fudbalera u svetu”.

Kad je žreb?

Novo izdanje svetskog klupskog prvenstva izazvalo je dosta kritika poslednjih meseci, jer se mnogi protive proširenju ionako preopterećenog kalendara. Žreb za osam grupa od četiri kluba biće obavljen u decembru. Branilac titule je Mančester siti koji je pobedio brazilski Flumineze.

Trenutno su poznata 30 od 32 kluba učesnika, a listu klubova pogledajte ovde.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal