Pratite nas preko:
sap garden bajern
Foto: Printscreen/Youtube/MAGENTA SPORT

Evroliga

Bajern otvorio svemirski brod od hale, a to su jako dobre vesti za Grobare i Delije

Sportsko društvo Bajern iz Minhena otvorilo je novu halu (SAP Garden) u kojoj će se igrati i košarka u Evroligi, ali i hokej.

Domaće košarkaške utakmice i dalje će se održavati mahom u staroj hali, a nova će biti višenamenska, pošto će u njoj povremeno biti održavani i muzički koncerti.

Ono što je već sada jasno je da će nova evroligaška hala imati duplo više mesta nego prethodna, pa su to odlične vesti i za Grobare i za Delije, kojih ima u velikom broju na privremenom (ili stalnom) radu u Bavarskoj.

Nova hala primaće više od 12.000 navijača, pa će samim tim biti i više mesta za našu publiku na gostujućim utakmicama Crvene zvezde i Partizana.

– Ova nova arena treba da nam pomogne da se takmičimo u Evropi. Uvereni smo da će nam neke utakmice bolje biti odigrane ovde – kaže Pešić.

On je optimista: angažovanje trenera Gordona Herberta, osvajača Mundobasketa sa Pancerima, govori samo za sebe, a ključni igrači poput Karsena Edvardsa i Nika Vajler-Baba produžili su ugovore.

Pored toga, timu se pridružio i svetski šampion Johanes Voitman.

Pešić dodaje:

– Postoji određena glad. Igrači žele da daju sve od sebe.

Presrećan je i Tarlać zbog onoga što radi njegov Bajern

Novi sportski direktor Bajerna Dragan Tarlać duboko je impresioniran koliko je klub odlučan da ostvari svoje košarkaške ciljeve:

– Ovo je jedan od najbolje organizovanih klubova u evropskoj košarci. Ovde rade sjajni ljudi i napravili su nešto izuzetno. Kada mi je Marko objasnio buduće planove, bio je logičan korak da uđem u Bajern. Hteo sam sada da dostignem novi nivo.

Olimpijski duh stare hale se prenosi u novu

SAP Garden je izuzetna atrakcija, novo mesto okupljanja i simbol doma i napretka—dva koncepta koja se međusobno ne isključuju ni u sportu, ni u istoriji Minhena; u stvari, sasvim suprotno. Pešić još nije rođen tokom Olimpijskih igara 1972. godine, „ali svi znaju da ovaj događaj i danas ima uticaj na tamošnji sport“. Tada se košarkaški turnir održavao u današnjem BMV parku.

Njegova sopstvena životna priča donekle je povezana i sa Olimpijskim parkom. Kada je njegov otac Svetislav Pešić 1993. godine vodio reprezentaciju Nemačke do titule prvaka Evrope, cela porodica je provela četiri-pet dana u Minhenu, „što nikada neć zaboraviti“.

Tada nije ni slutio da će jednog dana živeti u Minhenu, „ali duh je ovde bio opipljiv, osećalo se nešto posebno, posebno na ovom mestu”.

Pešić je sedeo nekoliko redova iza očeve klupe na tri utakmice nemačkog Evrobasketa. I dalje pamti svaki detalj. Četvrtfinale: Protiv Španije, poluprazna arena, pobeda u poslednjoj sekundi. Polufinale:

– Protivnik Grčka, arena prepuna, puno Grka, naravno, jer ovde imaju jaku zajednicu. Zatim finale. Protiv Rusije – arena puna nemačkih navijača.

Eto, tako pričaju srpski sportski radnici na “gastarbajtu” u Minhenu, koji su odigrali veliku ulogu u izgradnji ove hale. Posebno Pešić koji je bio i jedan od inicijatora ideje modernog košarkaškog kluba Bajern.

Nova hala otvorena hokejaškim mečom

Prvi meč koji je odigran u ovoj hali bio je duel nemačkog Red Bul Minhena i Bafalo Sejbersa iz NHL.

Pogledajte kako je izgledao taj spektakl:

Ko se još useljava u novi dom osim Bajerna?

U novoj hali, osim Bajerna igraće i francuski evroligaši Pariz i Asvel. Takođe, Panatinaikos je konačno uspeo da otkupi olimpijsku OAKA arenu u Atini, pa će čak uložiti i milion evra u novu “led” podlogu, koja će praktično obavljati funkciju ekrana.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga