Pratite nas preko:
Arsenal - Pari Sen Žermen, Kai Haverc slavi; Foto: Beta/AP/Alastair Grant

Fudbal

“Liga šampiona je Frankenštajn od takmičenja!” – Englezi grme zbog novog formata – da li su u pravu?

Posle 32 godine grupne faze, od sezone 2024/2025 u fudbalskoj Ligi šampiona imamo jedinstveni ligaški sistem i potpunu promenu pristupa samim utakmicama. Barem tako tvrdi prestižni engleski “Independent”, koji je osuo paljbu po UEFA u novom sistemu elitnog takmičenja.

Možda je to dobra stvar za manje klubove, poput Crvene zvezde, koja će imati više utakmica sa najboljim timovima “starog kontinenta” i dosta više finansijskih prihoda nego inače, dok u domaćem prvenstvu neće mnogo brinuti oko šampionske trke… Doduše, mora da trpi debakle poput onog od utorka uveče kada ju je Inter izudarao sa 4:0, ali zarad viših ciljeva nešto se mora i “progutati”…

Ali, iz perspektive velikih, njima smeta veći broj utakmica i, samim tim, moraju da kalkulišu. To je, tvrde Englezi, Ligu šampiona napravilo “Frankenštajnom od takmičenja”. Kako se navodi, klubovima je dovoljno da ostvare dve ili tri pobede od osam utakmica, kako bi prošli dalje i nastavili da se bore za “ušati” trofej.

– Nema veze što je PSŽ izgubio od Arsenala. Sigurno može da osvoji bodove protiv PSV Ajndhovena i Salcburga i da bude među prvih 24 ekipa. To bi ih dovelo do ukupno devet bodova, što većina projekcija predviđa da će biti više nego dovoljno bezbedno za plej-of. Zapamtite, ni ovo nije liga. To je eliminacioni format – piše “Independent”.

Guraju se klubovi iz “srednje klase”

Slično je, ističe se, i sa manjim klubovima poput Seltika, koji je u utorak uveče “uništen” od strane Borusije Dortmund. Na “Signal Iduna parku” bilo je 7:1 za popularne “milionere”.

– Seltikovo poniženje rezultatom 7:1 u Dortmundu nije bilo toliko važno, osim ponosa. Takav rezultat zaista malo šteti izgledima škotskog šampiona da prođe dalje, jer je ovo bila jedna od onih utakmica od kojih se ionako očekivalo da je izgube. Umesto toga, oni žele da dobiju mečeve protiv Kluba Briža i Jang Bojsa – pišu Englezi.

Šta je sa Crvenom zvezdom?

To vodi do jednog od najčešćih argumenata koji idu u odbranu novog formata, jer to znači da će klubovi “srednje klase” imati šansu kakvu nisu imali u staroj grupnoj fazi. Seltik tu spada, ali ne i Crvena zvezda.

Oni najveći će svakako proći, “srednji” će imati svoju šansu da ih na neki način “dohvate”, dok će oni sa “dna kace”, poput srpskog šampiona, ostati na margini i poželeće da je, možda, ipak bilo bolje da su otišli u isti format Lige Evrope.

– Ovo je najveći neuspeh UEFA, koji je doveo do ovog “Frankenštajn takmičenja”. Utakmice se lako zaboravljaju. Sve je predvidljivo. Ovo je jedan veliki dokaz da postoji inherentna tenzija u tretiranju takmičarskog sporta samo kao “biznisa”, za klubove koji zapravo ne moraju da ostvare profit. Samo treba da budu održivi.

Svakako tema koja izaziva puno polemika u fudbalskom svetu. Mišljenja su oprečna, ali Englezi zaključuju nedvosmisleno.

– Previše je utakmica da bi se eliminisalo premalo timova. Gotovo da ne možete imati bolji plan za uništavanje dobre stvari i navođenje ljudi da se isključe od fudbala. Pitamo se kakve su brojke gledanosti, posebno od navijača klubova koji nisu uključeni. Primera radi, navijači Arsenala posle četiri boda više ne moraju mesecima da razmišljaju o prolasku dalje. Trenutno su osmi na tabeli koju ne vredi ni pogledati – zaključuje se u tekstu.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal