Pratite nas preko:
Kevin Panter u Zvezdi
Kevin Panter u Zvezdi; Foto: MN Press

Košarka

Čović: Da li je vama normalno da Panter dobije državljanstvo i srpski je igrač?

Nebojša Čović zvanično je izabran i imenovan za novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije (KSS). Čović je na mesto prvog čoveka KSS došao nakon što je Predragu Daniloviću istekao mandat.

Bivši predsednik Crvene zvezde se danas po prvi put u novom mandatu obratio u Kući košarke od stupanja na tu funkciju.

Čović se dotakao mnogih tema, a jedna od stvari o kojima je pričao jeste kako zadržati mlade igrače u Srbiji, te da nije normalno da stranci poput Kevina Pantera imaju srpski pasoš, a da “srpska deca” budu stranci.

– Nekim manjim klubovima i školama se isplati da daju igrača Turcima, pa sada je moderno Amerikancima. Čak se i menadžerske agencije povezuju sa Amerikancima. Kada dobijete tu ponudu da on dobija 200.000 dolara godišnje, da dobije smeštaj, hranu, univerzitet.

Šta bismo mi uradili u takvim situacijama, to su nekakva iskušenja koja nas čekaju. Isto tako mislim da treba da organizujemo, potrebne su pare, da budu naši kampovi za decu u Americi, kao i na teritoriji Evrope. Treba da zakupiš u Americi salu na mesec danu, u Evropi to može u Beogradu. Da tu bude četiri-pet ljudi… Moramo da imamo bazu dece, da ne bude privilegija jednog čoveka. Ima puno mera, a ne može ništa da se uradi preko noći. Biće puno sudara sa nekima koji su zauzeli pozicije.

Da li je vama normalno da dete koje ima državljanstvo Srbije je stranac, a Amerikanac, Panter, dobije državljanstvo i srpski je igrač. Mi po Ustavu nemamo pravo na košarkaško državljanstvo. Svi smo mi ravnopravni. To su primeri, sve to treba rešavati, neće biti lako, ali od kukanja nema ništa – rekao je Nebojša Čović.

Kako je Panter dobio pasoš?

Sve češće slušamo kako strancima ne bi treblo davati pasoše naše republike, samo zbog odigravanja jednog ili pak tri meča Kupa Radivoja Koraća, ipak praksa je nešto drugačija.

Crvena zvezda je četiri puta u proteklih nekoliko godina stranim igračima obezbeđivala državljanstvo Srbije. Tako su Čarls Dženkins 2015, Dilan Enis 2017, Kevin Panter 2020, i Kori Volden 2021. postali Srbi.

Sa druge strane košarkaški klub Partizan je srpski pasoš obezbedio Markusu Pejdžu 2019. godine.

Nebojša Čović je na čelu Crvene zvezde bio od 2011. godine do 2024, a Kevin Panter je srpski pasoš dobio samo dva meseca po dolasku u klub 2020. na čijem čelu je tad bio uprao Čović. Te 2020. godine Zvezda je u timu imala dva naturalizovana košarkaša, Čarlsa Dženkinsa i pomenutog Kevina Pantera.

Kevin Panter
Foto: MN Press

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka