Pratite nas preko:
Navijači Dortmunda UEFA mafija
Navijači Dortmunda UEFA mafija; Printscreen: YT/@DerFuballkritiker

Fudbal

Misteriozni sajt navijača Dortmunda: Evo gde će vas odvesti link sa transparenta

Navijači Borusije iz Dortmunda imali su prozivku na račun UEFA, na meču protiv Seltika u okviru drugog kola Lige šampiona.

Reforma Lige šampiona nije svuda naišla na pozitivan odjek, a posebno kritični su u Nemačkoj, gde navijači pri svakoj prilici optužuju UEFA-u da je pre svega zainteresovana za profit, a tek zatim za fudbal.

To su juče na vrlo “vidljiv” način manifestovali i navijači Borusije iz Dortmunda, koji su pred početak utakmice na čuvenom žutom zidu razvili ogroman transparent sa natpisom “UEFA mafija”, a ispod su dodali sada već ustaljenu frazu: “Ne zanima vas sport, zanima vas samo novac!”

Deo koreografije bio je i transparent sa naslovom veb stranice “Nein zur CL reform“, na kojoj je precizno opisano da protest potiče iz neslaganja sa reformama Lige šampiona.

Kada se adresa provuče kroz pretraživač izaći će vam sajt navijača Dortmunda, te saopštenje navijačkih grupa, tačnije njih 20 koje se protive povećanju broja utakmica.

Za koga je ovaj fudbal?

Saopštenje počinje pitanjem “Za koga je ovaj fudbal?”, a u tekstu se dodaje:

– Sveobuhvatna reforma UEFA takmičenja stupila je na snagu u sezoni 2024/25, što će rezultirati značajnim povećanjem broja utakmica. Pored dodatnog opterećenja za igrače i navijače, ovo će biti praćeno posebno povećanjem prihoda, što će učvrstiti postojeće strukture u evropskom klupskom fudbalu i pogoršati nejednakost unutar nacionalnih liga.

Pozivamo odgovorne da razviju održiva rešenja za evropski fudbal u celini kako bi se osigurale fer i uzbudljive konkurencije, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou – stoji u izveštaju, te se dodaje:

Fudbal za milione navijača – ne za milijarde evra!

– Putovanje po Evropi sa svojim klubom i takmičenje sa najboljima – dok je učestvovanje u međunarodnim takmičenjima za neke klubove više-manje stalna stvar u njihovoj istoriji, za druge je to jedinstvena prilika i apsolutni san. Međutim, čarolija evropskih takmičenja sve više gubi vrednost zbog UEFA i Evropske fudbalske asocijacije (ECA). Sa nadolazećom reformom UEFA klupskih takmičenja u sledećoj sezoni, ova čarolija je u opasnosti da se potpuno izgubi.

Rastući broj utakmica u takmičenjima će pritisnuti igrače i navijače do krajnjih granica. Značajno povećanje prihoda koje će reforme generisati takođe ima potencijal da uništi nacionalna takmičenja i otvori put za predstojeću Evropsku Superligu.

S jedne strane, finansijska razlika između velikih i malih klubova unutar liga se širi, dok se s druge strane razlika između pet najboljih i manjih liga takođe povećava. Zbog toga su se nekoliko liga, poput Švajcarske fudbalske lige i Austrijske Bundeslige, već izjasnile protiv reforme. Novi sistem takođe stvara okruženje koje praktično onemogućava iznenađenja, kao što su prolazak nepoznatih timova u osminu finala – piše u saopštenju koje potpisuje 20 navijačkih grupa, te se nastavlja:

Nacionalna takmičenja će neizbežno biti zapostavljena

– S druge strane, postoji bojazan da će prihodi nacionalnih asocijacija u budućnosti opasti. Resursi televizijskih emitera i sponzora su ograničeni, i ako se sve veći delovi dostupnog novca usmere na UEFA takmičenja, nacionalna takmičenja će neizbežno biti zapostavljena. Ova situacija je potvrđena u kontekstu dodele TV prava u Italiji i Francuskoj, a sličan trend se može očekivati i u drugim zemljama. U poslednjim godinama, prihodi iz evropskih takmičenja već su doveli do masovne devalvacije nacionalnih takmičenja. Kao rezultat, klubovi sa dodatnim milionima redovno se bore za vrh tabele.

UEFA-ino opravdanje za hitnu potrebu reforme evropskih takmičenja deluje paradoksalno: služi za poboljšanje preliminarne runde i suzbijanje monotonije grupne faze. Međutim, upravo suprotno se može očekivati. Postojeće strukture će se dodatno učvrstiti, a “velikim igračima” će se dati dodatna ekonomska sigurnost. Sezona u kojoj klubovi kao što su Real Madrid ili Mančester Siti ne uđu među pet najboljih u svojim nacionalnim ligama gotovo je nemoguća.

Kako bismo obezbedili uzbudljive nacionalne i evropske konkurencije i time očuvali ono što privlači milijarde ljudi širom sveta u fudbal, pravi problemi moraju biti rešeni u korenu. Pre svega, to uključuje:

  • Osiguranje pravednije raspodele novca dostupnog u fudbalskom sistemu,
  • Sprečavanje zloupotrebe postojećih struktura (npr. Finansijski fer plej), i
  • Smanjenje broja utakmica u takmičenjima.

Nastavićemo da radimo sve što možemo da ponovo osvojimo našu igru.

Fudbal za milione navijača – ne za milijarde evra! – upravo ova rečenica zaključuje saopštenje.

Koje navijačke grupe stoje iza ovog saopštenja?

  1. 1. FC Köln: Südkurve Köln
  2. Bayer Leverkusen: Ultras Leverkusen, Nordkurve 12
  3. Borussia Dortmund: Südtribüne Dortmund
  4. Brøndby IF: Sydsiden Brøndby
  5. BSC Young Boys: Ostkurve Bern
  6. Djurgårdens IF: Ultra Caos Stockholm
  7. F.C. København: Sektion 12
  8. FC Basel 1893: Muttenzerkurve Basel
  9. FC Bayern München: Südkurve München
  10. FC Luzern: USL
  11. FC St. Pauli: Ultrà Sankt Pauli
  12. FC Zürich: Zürcher Südkurve
  13. Hannover 96: Ultraszene Hannover 96
  14. Hertha BSC: Harlekins Berlin ’98
  15. Linzer ASK: Landstrassler
  16. Malmö FF: Supras Malmö
  17. SC Freiburg: Corrillo Ultras, Synthesia Ultras 79
  18. SK Rapid: Tornados Rapid, Ultras Rapid
  19. VfB Stuttgart: Commando Cannstatt 1997
  20. Werder Bremen: Wanderers Bremen

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal