Pratite nas preko:
Como's Andrea Belotti celebrates scoring during a Serie A soccer match between Como and Verona at the Giuseppe Sinigaglia stadium in Como, northern Italy, Sunday, Sept. 29, 2024.(Antonio Saia/LaPresse via AP)
Zvezda ovog kluba: Andrea Beloti (Foto: Beta/Antonio Saia/LaPresse via AP)

Fudbal

“Fenomen Komo”: Američka zabava u Seriji A koja je promenila poglede na fudbal

Američka zabava konačno je tu, na terenima italijanske Serije A, pored jednog od najlepših jezera na svetu. Popularni italijanski reper “Gue” se pojavljuje na tribinama, penje se stepenicama, dok sa razglasa ide njegov hit “Bling Bling” kao da je na koncertu, a ne na fudbalskoj utakmici.

Stadion “Sinigalja” gleda i čini se da jedva veruje očima, a zatim se telefoni podižu, igrači se zagrevaju, sudije proveravaju mreže i počinje utakmica. Nikada do prošle nedelje jedan poznati italijanski reper nije izveo uživo pesmu uoči početka neke utakmice.

SOCCERBET KVOTE ZA MEČ NAPOLI – KOMO

Da li se to ljudima sviđa? Da li im je potrebno? Sudeći po reakciji prisutnih odgovor je – da. Gue, fudbal i jezero u pozadini. Kakav prizor. I dobar znak i za Komo, koji je minulog vikenda odigrao sjajnu utakmicu i pobedio Veronu sa 3:2, uz dva gola Kutronea i jedan Belotija.

A ovog petka će isti taj tim ponovo na teren i to protiv Napolija od 18.30 časova u 7. kolu Serije A.

Kao na festivalu u Kanu

– Nebesko je uvek plavije – pesma je kojom domaći navijači slave pobedu nakon poslednjeg zvižduka sudije. Svi aplaudiraju, čak i engleska glumica Kejt Bekinsejl („Pearl Harbor“ je najbrži podsetnik), koja je u VIP loži kao gost kluba. Izgledala je glamurozno kao da je bila na filmskom festivalu u Kanu, a ne na fudbalskoj utakmici.

Ona se kune da ima podugu listu svetskih zvezda koje žele da dođu na ovaj lepi stadion s pogledom na jezero, koji je Đani Brera svojevremeno nazvao najlepšim na svetu. To je neki novi način uživanja u fudbalu i na stadionu u Italiji, jer nikada ranije ovakav jedinstveni fudbalski fenomen nije bio tako izrazito zastupljen u Seriji A. I, u čemu je tajna ovog novog modela?

– Uvek pokušavamo da pružimo više našim navijačima – objašnjava Minvar Suvarso, koji lično rukovodi Komom u ime bogatog konglomerata iz Indonezije.

– Imamo još 15 nastupa spremnih za naredne utakmice. Želimo da pružimo posetiocima nešto više. Fudbal, zabava, i razonoda za sve. Za decu, odrasle, porodice, i za supernavijače – dodaje on.

Vlasnici od 50 milijardi dolara

Vrativši se u Seriju A posle 21 godine, Komo izgleda kao da se ponovo rodio i ta ponovna pojava ovog “egzotičnog” kluba ima mnogo lica. Prvo, vlasništvo, jer klub ima najbogatije gazde u italjanskom fudbalu. To su milijarderi iz Indonezije, braća Hartono, koji su veoma aktivni na tržištu duvana u Aziji, što ih čini najbogatijima u domovini sa gotovo 50 milijardi dolara.

Oni su preuzeli klub 2019. godine i od Serije D su prošlog maja stigli do najvišeg ranga za nekoliko godina. Uspon koji je i sam grad Komo naučio da poštuje. Sa igračima koje navijači obožavaju, jer svi su ludi za Nikom Pazom ili bombarderom Kutroneom, kojima kliču pri svakom dodiru lopte.

Tu je i kampanja oglašavanja u celom gradu sa velikim fotografijama igrača u ratničkim pozama i porukom: „Ustajte, ratnici“. Teritorijalni marketing, identitet i osećaj ponosa koji su ponovo približili navijače klubu i stvorili nove.

Fabregas u centru

A sama ekipa, koju trenira legendarni Španac Sesk Fabregas, je deo jednog mnogo šireg projekta. Da bismo razumeli nejgov smisao, dovoljno je poslušati odgovor predsednika Suvarsa. U ekskluzivnom VIP delu stadiona “Sinigalja”, prekrivenom belim šatorima u unikatnom stilu, na pitanje novinara: “Koji fudbaler vam se najviše sviđa iz tima?”, odgovor bez oklevanja glasi:

– Jezero Komo. Zato što me nikada neće napustiti i uvek je tu. I oko njega možeš da izgradiš biznis.

Indonežanin ne krije da klub ima velike ambicije za sezone koje slede.

– Želimo da Komo postane svetska destinacija za fudbalski turizam. A da bismo to postigli i igra na terenu mora biti uzbudljiva i privlačna, ali i sve ostalo oko kluba mora ići u tom pravcu.

Como's Cesc Fabregas is congratulated following the Serie A soccer match between Atalanta and Como at the Gewiss Stadium in Bergamo, Italy, Tuesday, Sept. 24 , 2024. (Spada/LaPresse via AP)
Sesk Fabregas (Foto: Beta/Spada/LaPresse via AP)

“Drugi najbolji igrač – Džordž Kluni”

A pod “svim ostalim” misli se na viziju ovog neobičnog kluba, a ona je i te kako jasna:

– Srećni smo što imamo tako prelepu lokaciju kao što je jezero. Želimo da dovedemo visoko kvalitetan turizam u Komo. Drugi najbolji igrač mog tima je Džordž Kluni, a mi želimo da privučemo i druge velike face poput njega. Uvek kažem da bih voleo da budemo kao Volt Dizni, a da naš fudbalski tim bude “Kralj lavova” ili “Miki Maus” – poručio je Suvarso.

Element vode ponovo se ističe na dresu Koma, jezero je pozadina stadiona od 10.000 gledalaca (u iščekivanju novog i modernog koji će se graditi) a koji je uvek pun jer je i prodaja proizvoda skočila do zvezda plasmanom u Seriju A.

SOCCERBET KVOTE ZA MEČ NAPOLI – KOMO

Neobičan poslovni model

Neobičan poslovni model u Italiji, sa fudbalskim zvezdama koje su angažovane ne samo da vode tim – kao što je to je slučaj trenera Seska Fabregasa, već i da učestvuju u avanturi, kao njegov saigrač, takođe bivša zvezda Arsenala Tijeri Anri, koji je jedan od akcionara (suvlasnika) kluba.

Čak se i Francuz Rafael Varan, koji je zbog povrede kolena nedavno završio karijeru, tokom leta uključio u vlasničku strukturu Koma koji ga je primamio u klub dodelivši mu deo akcija.

– Svi donose nešto projektu. Za Komo, za navijače, za grad – poručio je predsednik.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal