Pratite nas preko:
DRAGAN STOJKOVIC PIKSI selektor i trener fudbalera reprezentacije Srbije na press konferenciji u sportskom centru FSS, Stara Pazova 07.10.2024. godine Foto: Ivica Veselinov / MN Press Fudbal, Srbija, Pres konferencija
Dragan Stojković Piksi, Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Fudbal

Piksi o Vlahoviću, Sergeju, Vanji, Topiću, Majstoroviću: “Zvezdin Maksimović će sigurno igrati”

Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, održao je konferenciju za medije povodom okupljanja reprezentacije za mečeve protiv Švajcarske i Španije u Ligi nacija.

Vlahović i Sergej od novembra

Od mora bitnih pitanja koja interesuju javnosti i na koja se očekuju odgovori od njega, prvo je svakako zašto na spisku uopšte nema Dušana Vlahovića i Sergeja Milinkovića Savića?

– Da javnosti objasnim situaciju oko ovih igrača koje smo pomenuli. Njihov nedolazak je zajednički dogovor između mene i njih, naravno da smo razgovarali, obavio sam razgovor sa Dušanom Vlahovićem. Bili su to privatni, familijarni problemi, u to ne ulazim. Ono kada može da ih reši je vreme kada je reprezentativna pauza, ja to poštujem. Ono što javnost treba da zna, jeste da nije problem ni reprezentacija, ni Savez, ni selektor.

– Što se tiče Sergeja, takođe sam razgovarao sa njim i doneli smo odluku da preskoči ovaj termin. Verujem da će već u novembru biti na psihičkom planu spreman da se priključi reprezentaciji. To je dogovor između mene i njih. Za Vlahovića mislim da za sledeće okupljanje neće biti problema, ali videćemo naravno.

DRAGAN STOJKOVIC PIKSI selektor i trener fudbalera reprezentacije Srbije na press konferenciji u sportskom centru FSS, Stara Pazova 07.10.2024. godine Foto: Ivica Veselinov / MN Press Fudbal, Srbija, Pres konferencija
Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Mitrović sigurno dolazi

Aleksandar Mitrović je u septembru otkazao dolazak zbog povrede, kao i SMS, ali on je sada na spisku i staviće se na raspolaganje.

– Što se Mitrovića tiče, pričao sam sa njim. Ja pre objavljivanja spiska obavljam razgovore sa dosta igrača, da bih video u kom su stanju, što se povreda tiče, kako se osećaju. Direktno dobijem informaciju i potrvrdu sa njihove strane po pitanju njihovog stanja. Na osnovu toga se pravi spisak i stavljaju se igrači ili ne stavljaju. Bilo bi ružno da ih stavim na spisak, a oni ne dođu. Mitrović je potvrdio da se oseća odlično, da više nema problema sa zadnjom ložom kao prošlog meseca. Imao je rehabilitacije, nije mogao te utakmice da igra, ali je bolja situacija nego pre mesec dana. Da stavljam tvoje ime na spisak ili ne, rekao mi je naravno. Rekao je da dolazi danas kao i svi drugi.

Vlahović ima očigledno ozbiljan problem

Na novinara o rečima bivšeg fudbalera Radeta Bogdanovića koji je rekao da Vlahović ne želi da igra za Piksijevu reprezentaciju, jer pre svega ne igra na svojoj poziciji, selektor je rekao sledeće:

– Što se tiče izjave dotičnog, ja poštujem svačije mišljenje, da li ću ga prihvatiti ili ne, to je moja stvar. Ako nešto nije jasno, zovite i pitajte Dušana Vlahovića, pa neka vam kaže on. Zovite ga i pitajte, ako vam kaže nešto drugo, to je problem. Čuli smo se posle Lajpciga, dan posle toga, bili smo takođe u kontaktu, čestitao sam mu na golovima i to je to. Ponavljam, njegov nedolazak ovde, to je očigledno ozbiljan problem, ali ja u privatne stvari, ni u čije, pa ni vaše, ne bih u to dozvolio da ulazim i pitam. Nema problema što se tiče toga.

Dušan Vlahović; Foto: Beta/AP/Marco Alpozzi

– Neće da igra? Mnogo je lako reći u etar nešto što će delovati kako deluje i što će imati odjek u javnosti, da malo zabavljate ljude i budete interesantni. Ja to poštujem, to je stil obraćanja kakav jeste. Sedim ovde sa velikom odgovornošću, obraćam se i ne bih da se igram sa time . poručio je selektor.

Zašto nisu pozvani Topić i Majstorović?

Na ovom spisku ima dosta novih igrača, a javnost je očekivala da bi poziv pre ovih poziv trebalo da dobiu Mirko Topić iz Famalikaa i Milan Majstorović iz Dinamo Moskve.

– Topić je bio sa nama u Americi, znam njegove kvalitete još iz Vojvodine. Bio je u opciji da bude na spisku, što ne znači da ako nije sada, da neće biti u novembru. Svima su vrata otvorena. Odlično sam upoznat sa njihovim kvalitetima.

– Majstorović je tu, ima potencijal, dosta je visok, pratili smo igre, pod radarom je našim. Videćemo, od njega zavisi kako bude napredovao, ne treba žuriti. Mlad je, mislim da nema ni 19 godina. Govorite o štoperu, je li tako? Onda mislimo na istog.

Maksimović iz Zvezde sigurno debituje

Andrija Maksimović; Foto: MN Press

Selektor je prokomentarisao poziv 17-godišnjem Andriji Maksimoviću iz Crvene zvezde.

– Što se Maksimovića tiče, ja sam njega upoznao na Kipru kada je bio EURO U17, pitao sam ljude na tribini za broj taj i taj i kako se zove. Rekli su mi da je to Andrija Maksimović iz Zvezde. Upoznat sam sa njime i znam ko je. Skrenuo je pažnju na Zvezda – Benfika (omladinska Liga šampiona prim. aut.), kada je odigrao dobru utakmicu, a onda i protiv Partizana, a potom i kao starter protiv Intera. Šta da kažem što ne znate?! To je potencijal ogroman, ima samo 17 godina, dosta zrelo deluje na terenu. Ima mnogo lep nadimak. Od njega zavisi. Nisam imao nikakvu dilemu da ga stavim na spisak, bez obzira na godine, jer je ipak on još samo dete. On ima otvoren put za fenomenalan razvoj. Od njegovog razmišljanja, rada, pristupa profesionalnom životu zavisi. Ima sjajnu perspektivu.

Selektor je rekao da će mu sigurno dati šansu na jednom od ova dva meča.

– On je tu, da li će debitovati kao starter ili kao neko ko će ući u igru, da će debitovati, debitovaće. Zaslužio je za nešto što je pokazao u vrlo kratkom periodu. Od kako sam bio na Kipru da vidim naše klince, od tada ga znam. Jer on kasnije nije igrao za prvi tim. Igrao je u Grafičaru na dvojnoj registraciji. Lep mu se put otvara, volim igrače koji su tehnički dobri, koji imaju maštu, a on pokazuje da bez obzira na godine, a ima ih 17. Dobar je primer za klince koji maštaju, da može i sa tim godinama da zakuca na vrata seniora i ozbiljnog fudbala.

DRAGAN STOJKOVIC PIKSI selektor i trener fudbalera reprezentacije Srbije na press konferenciji u sportskom centru FSS, Stara Pazova 07.10.2024. godine Foto: Ivica Veselinov / MN Press Fudbal, Srbija, Pres konferencija
Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Babić i Ratkov nisu pozvani zbog povreda

Stojković je potvrdio da je naknadno pozvao Marka Ilića, golmana TSC-a, zbog problema sa povredom Vanje Milinkovića Savića. Ali ni to nije sve, ni Andrija Živković neće doći na okupljanje zbog povrede, dok problema ima i Ivan Ilić. Zbog povreda nema ni Babića i Ratkova.

– Što se igrača tiče, govorimo o ovima na spisku i ovima koji nisu. Vrlo sam otvoren i trudim se da budem razumljiv. Imamo kadrovskih problema, ali to je nešto što sve reprezentacije imaju, da su igrači povređeni, da se ne osećaju dobro, da otkazuju. Videćete u dosta reprezentacija to, srešćete tu vrstu primera. Na spisku je bio, a neće doći Babić. Pre nego što napišete nešto, treba da proverite stanje igrača i razlog zašto nije na spisku. Neko je već rekao da je izgubio mesto zbog nekog drugog, što nije tačno. Radi se o povredi medijalnog meniskusa desnog kolena, moguća je operacija. Klub to razmišlja ili da mu se da šansa da se oporavi u narednih mesec dana. U tom slučaju, da li neko misli da on treba da dođe ovde, kada imate medicinski izveštaj?

– Ratkov ima povredu pripoja desne lože, procena je šest nedelja pauze, to smo dobili od Salcburga, medicinski izveštaj. Apsurdno je da maltretirate nekoga da dođe kako bi pokazao da je lojalan, a neće dva meseca biti sposoban da igra.

DRAGAN STOJKOVIC PIKSI selektor i trener fudbalera reprezentacije Srbije na press konferenciji u sportskom centru FSS, Stara Pazova 07.10.2024. godine Foto: Ivica Veselinov / MN Press Fudbal, Srbija, Pres konferencija
Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Živković ne dolazi, Vanju i Ilića će pregledati naš doktor

– Imamo Vanju Milinkovića Savića, zadobio je povredu desnog kolena i čini se da je u pitanju meniskus. On dolazi danas, pa ćemo u skladu sa dodatnim pregledima doneti odluku. Ali će doći, pa ćemo videti šta će biti… Malo je oštećenje meniskusa.

– Što se Ivana Ilića tiče, on dolazi, biće dodatne analize, uradiće se dodatni pregled, što mislim da je potpuno normalno. Upala je leve Ahilove tetive, igra pod injekcijama i oseća bolove u toj tetivi. Uradićemo danas dodatne preglede i videti u kakvom je stanju. Donećemo odluku na osnovu onoga što nam bude rekao medicinski tim.

– Sinoć smo dobili vest u vezi Andrije Živkovića, koji je izašao sa utakmice, urađena je magnetna rezonanca i pre pola sata smo dobili izveštaj da ima povredu pripoja ligamenta patele. To daje mogućnost da bude oslobođen ovog puta, iluzorno je tražiti od nekoga da bude na 100%, nema potrebe da dolazi ovde na dodatne preglede, jer smo dobili izveštaj od njegovog kluba, a i doktor je pričao sa njim. Momak je izuzetno ozbiljan i profesionalan, rekao je da mu je teško da hoda, a zamislite da treba da trči. To su vesti koje moramo da prihvatimo onakve kakve jesu, nije lepo da čujete da su igrači povređeni. Rekao sam javnosti o čemu se radi. U slučaju da Vanja ne bude mogao, Marko Ilić je dobio dodatni poziv iz TSC-a, on će se priključiti. Danas ćemo znati situaciju sa Vanjom i Ivanom Ilićem.

Joveljiću je problem dug put, a ne kvalitet

Za razliku od nekih prethodnih godina kada je problem srpske reprezentacije bila odbrana koja je primala mnogo golova, sada se promenila situacija. Odbrana je dobra, ali napad ne funkcioniše i na poslednjih 5 mečeva je postignut samo 1 gol.

– Slažem se sa tom konstatacijom. Ono što je bilo lako za nas su bile šanse da se postižu golovi, a imali smo problem u odbrani zbog prevelikog rizika da smo primali golove. Davali smo više nego što smo primali. Sada se okrenulo, pa u odbrani izgledamo solidno, a imamo problem realizacije. Ove dve poslednje utakmice i Euro, gde je bio najveći problem taj napadački deo, gde nam je falio jedan gol da bismo prošli grupu… Pokušaćemo naravno, imamo to što imamo, ne mogu da izmišljam toplu vodu. Imamo Vlahovića, Mitrovića, Jovića, tu je Ratkov, Joveljić…

Dejan Joveljić; Foto: MN Press

– Iako Joveljić nije bio sporan, njegov pristup i lojalnost prema ekipi nije sporna, on je imao problem to što ima dugačak let, igra u Americi. Znam da je tražio dan odmora prošli put da se naspava zbog vremenske razlike. To su muke koje ne mogu da se prebrode tek tako. Nadamo se da ćemo i tu barijeru da probijemo, da stvaramo šanse. Da li će šanse biti pretvorene u golove, ne znam.

– Setite se protiv Španije, Jovićeva šansa, vidite da i to može da ne bude gol, a svi smo ga videli. Važno je da stvarate, da budete opasni u boksu. Ta želja i pamet na kraju krajeva donose rezultat. Svaka šansa nije gol. Nekada se gol postiže iz poklona, ali to je segment na kojem treba da radimo i da igrači dobiju samopouzdanje koje su imali ranije. U fudbalu je najteže postići gol, to je nešto za šta radite 90 minuta, samo da bi lopta prešla crtu i liniju. To nije nimalo lako.

O protivnicima

– Imamo dve teške i važne utakmice – Švajcarska i Španija. U A diviziji nema lakih utakmica, Švajcarska je solidna ekipa, kada to kažem, mislim da imaju kontinuitet i da su kompaktni. Imaju kvalitete koji su potrebni – tehnika, brzina, shvatanje modernog fudbala. Ima kvalitetnih igrača, Džaka je veliki igrač, od koga zavisi ritam igre švajcarske ekipe, potom Frojler u sredini terena, imamo Embola, Vidmera, Ridera, Vargasa nema zbog povrede. Verujem da će Endoj doći na tu poziciju, od Abišera, Akanđija… Nema Zomera, ali tu je Kobel koji brani za Dortmund. Imaju tri-četiri promene, neki su se oprostili, kao Zomer ili Šer, ali je to kvalitetna ekipa. Sinoć smo dodatno sa stručnim štabom gledali taj njihov meč sa Danskom. Ne govorim to slučajno, to je kompaktna ekipa koja svakom može da napravi problem.

– Očekujem tešku utakmicu, da budemo na visini zadatka, da pre svega u toj borbenosti i taktičkim zamislima koje budemo imali ovih dana, da pokušamo da budemo dobar protivnik i dođemo do bodova uz sav respekt prema njima, igramo kod kuće i želimo da dođemo do željenog rezultata.

GRANIT XHAKA Granit Dzaka fudbaler reprezentacije Svajcarske na utakmici FIFA Svetskog prvenstva 2022 protiv Srbije na stadionu 974, Doha, 02.12.2022. godine Foto: Marko Metlas
Fudbal, Srbija, Svajcarska, FIFA Svetsko prvenstvo 2022, Katar
Foto: MN Press/Marko Metlaš

O Džaki i provokacijama

Selektor je apelovao na navijače da ne provociraju i ne skandiraju uvredljive slogane upućene Granitu Džaki zbog njegovog ponašanja na prethodnim mečevima protiv Srbije.

– Verujem da ljudi znaju tu prošlost i provokacije. Ja apelujem da se utakmica odigra u fer-pleju, na način na koji ekipe treba da odigraju, da ponašanje sa tribina bude na visokom nivou, kao i ponašanje igrača. Te stvari treba zaboraviti i fokusirati se na fudbal i na igru. Ne bojim se, svi su svesni da je to potpuno apsurdno i nepotrebno, bilo kakav pokušaj bilo kakvih gluposti. On je veliki igrač, svestan je toga, puno ga cenim, pokazuje dugo godina svetsku klasu kada je igra u pitanju, mislim da neće tu biti nikakvih problema.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal