Pratite nas preko:
French professional soccer player Paul Pogba, right, watches from a VIP suite at the start of an MLS soccer match between Inter Miami and Charlotte FC, Saturday, Sept. 28, 2024, in Fort Lauderdale, Fla. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
Pol Pogba i definitivno od marta 2025. može da igra utakmice, Foto: Beta/AP Photo/Rebecca Blackwell

Fudbal

Zvanično: Pogbi smanjena suspenzija zbog dopinga, a evo i zašto

Sada je postalo i zvanično. Sud za sportsku arbitražu u Lozani je potvrdio da je Polu Pogbi smanjena prvobitna kazna sa 4 godine na 18 meseci zbog dopinga.

U saopštenju koje je objavio CAS navode se i razlozi zašto je francuskom fudbaleru suspenzija smanjena.

– Komisija CAS je svoju odluku zasnovala na dokazima i pravnim argumentima da je gdin Pogba uneo DHEA, supstancu na koju je bio pozitivan, nenamerno i da je rezultat pogrešnog uzimanja suplementa koji mu je propisao lekar na Floridi, nakon što je gdin Pogba dobio uveravanja da je lekar, koji je tvrdio da leči nekoliko američkih i međunarodnih sportista visokog ranga, dobro obavešten i da će imati na umu antidoping obaveze gdina Pogbe prema Svetskom antidoping kodeksu. Gdin Pogba je tražio sankciju od samo 12 meseci u znak priznanja prisustva neke njegove krivice (nije tražio utvrđivanje da nema krivice ili nemara od Komisije CAS). Antidoping agencija Italije je tvrdila da je nepromišljenost igrača bila ozbiljna i opravdavala 4-godišnju zabranu. Slučaj gospodina Pogbe podržalo je nekoliko stručnjaka. Većina dokaza koje je pružio gospodin Pogba nije osporena. Odluka CAS panela je konačna i obavezujuća, sa izuzetkom prava stranaka da se žale Švajcarskom saveznom sudu u roku od 30 dana na ograničenim osnovama – navodi se u saopštenju CAS.

Tako da je sada i zvanično da će od januara 2025. Pogba imati pravo da počne sa treninzima, a mečeve će moći da igra tek od marta sledeće godine.

Ipak, pitanje je da li će uopšte igrati ove sezone, kao i gde. Informacije iz Italije navode da će u januaru Juventus sa njim dogovoriti sporazumni raskid ugovora koji ima do jula 2026. Navodno bi posle toga trebalo da pređe u neki drugi klub, a kao opcije se navode MLS timovi.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal