Pratite nas preko:
Pep Gvardiola na Vimbldonu
Zadovoljan: Pep Gvardiola (Foto: Beta/AP Photo/Kirsty )

Fudbal

Mančester siti objavio veliku pobedu nad Premijer ligom: Posle ovoga će biti još moćniji

Šampion Engleske Mančester siti je izvojevao pravnu pobedu protiv Premijer lige nakon što su sudije presudile da su neka od pravila sponzorstva takmičenja nezakonita.

Propisi o transakcijama sa povezanim stranama imali su za cilj da spreče kompanije povezane sa vlasnicima fudbalskih klubova da namerno plaćaju više za poslove sa samim klubovima.

Pravila su uvedena nakon saudijskog preuzimanja Njukasla u pokušaju da se zaustave bogati vlasnici da povećavaju prihode svojih timova bez kršenja pravila finansijskog fer-pleja.

Zbog ovih propisa, Premijer liga je odbila novi sponzorski ugovor koji je ovaj klub potpisao sa “Etihad Aviation Groupom” krajem 2023. godine, kao i još jedan ugovor sa bankom sa sedištem u Abu Dabiju.

Oglasili se posle presude

Veće od troje penzionisanih sudija presudilo je da je Premijer liga pogrešila što je suspendovala rad jer elementi ATP uredbe krše Zakon o konkurenciji.

– Utvrđeno je da je Premijer liga zloupotrebila svoju dominantnu poziciju. Tribunal je utvrdio i da su pravila strukturno nepravedna i da je Premijer liga bila posebno nepravedna u načinu na koji je primenila pravila na klub u praksi. Utvrđeno je i da su pravila diskriminatorska u poslovanju jer su namerno isključili akcionarske kredite – objavili su “Građani” na svom sajtu.

Engleski mediji navode da će ova presuda zadati veliki udarac Premijer ligi jer će promeniti pravac budućeg finansijskog upravljanja ligom.

– To bi čak moglo da utiče na buduće rezultate tako što će klubovima sa superbogatim vlasnicima olakšati pregovore o unosnim sponzorskim ugovorima, kao i olakšati kupovinu i prodaju igrača između klubova sa istim vlasnicima – navodi “Dejli mejl”.

Reagovala i Premijer liga

Oglasila se i Premijer liga koja je navela da je Tribunal odbio većinu zahteva Mančester sitija.

– Premijer liga pozdravlja nalaze Tribunala, koji su podržali osnovne ciljeve, okvir i donošenje odluka u okviru APT sistema. Tribunal je potvrdio potrebu za APT sistemom u celini i odbacio većinu tvrdnji Mančester sitija.

– Međutim, Tribunal je identifikovao nekoliko specifičnih elemenata Pravila koji, u svom sadašnjem obliku, ne ispunjavaju uslove konkurencije i javnog prava, te elemente Liga i klubovi mogu brzo i efikasno menjati – navodi se u saopštenju.

Ovaj slučaj je zaseban u odnosu na onih 115 optužbi sa kojima se Siti suočava za kršenje pravila Premijer lige, jer navodno nije pružio tačne finansijske podatke od 2009. do 2018. godine.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal