Pratite nas preko:
fudbaler Crvene zvezde na utakmici Superlige Prvenstva Srbije protiv Partizana na stadionu JNA, Beograd, 23.09.2024. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Crvena zvezda, Superliga Prvenstvo Srbije, Partizan
U dobroj poziciji: Igrači Zvezde (Foto: MN Press/Marko Metlaš)

Fudbal

Da se danas završi sezona Zvezda bi išla direktno u Ligu šampiona!

Crvena zvezda posle dva odigrana kola u Ligi šampiona nema nijedan bod na kontu, ima težak raspored i pitanje je da li će u skorije vreme osvojiti neki bod, ali i pored lošeg leta za srpski klupski fudbal i dalje je u trci da sledeće sezone preskoči kvalifikacije i direktno igra Ligu šampiona.

Naravno, pod uslovom da crveno-beli opet budu šampioni Srbije, što niko više i ne dovodi u pitanje. Ono što je zanimljivo je činjenica da bi crveno-beli, da se sva prvenstva u Evropi završavaju danas, bili siguran učesnik Lige šampiona i sledeće sezone.

Naime, UEFA više ne omogućava direktan ulazak u glavni deo najboljeg i najbogatijeg fudbalskog takmičenja, samo najboljim i najbogatijim klubovima. Najboljim šampionima iz evropske “srednje klase”, takođe nude priliku da se obogate i takmiče, a da ne moraju da igraju kvalifikacije po letnjim vrućinama.

Zvezda je ove sezone preko Bode/Glimta obezbedila Ligu šampiona i desetine miliona evra nakon što je odigrala samo jedno kolo. Ali, pošto se sa pomenutim statusom odlično kotira na ligaškoj tabeli, postoji i realna mogućnost da narednog leta uđe u Ligu šampiona bez kvalifikacija i ponovo uzme desetine miliona, a da ne mora da eliminiše nikoga.

Zvezdaši navijaju i protiv braće

Sa koeficijentom od 40.000, Zvezda je trenutno na šestom mestu na tabeli šampiona ili potencijalnih prvaka zemalja koje ne daju direktne učesnike Lige šampiona, a iza Rendžersa (55.000), Dinama iz Zagreba (49.000), Šahtjora (48.000), Salcburga (46.000) i Olimpijakosa (41.000).

“Football Meets Data”, profil koji se bavi fudbalskom statistikom i analitikom, objavio je da bi, ukoliko svi pomenuti klubovi koji su ispred Zvezde ne osvoje šampionske titule u svojim zemljama (što je trenutno slučaj) to značilo da crveno-beli idu direktno u Ligu šampiona sledeće godine.

Ovo važi i pod uslovom da je pobednik Lige šampiona 2024/25. klub koji je u domaćem prvenstvu završio sezonu na mestu koje vodi direktno u elitno takmičenje sledeće godine.

Zvezda je, dakle, trenutno u dobroj poziciji u odnosu na ostale rivale u trci, ali je tek početak sezone i nismo došli ni do trećine šampionata u svim zemljama.

Ono što je sigurno je da će navijači crveno-belih navijati od sada svakog vikenda za protivnike Rendžersa, Dinama, Šahtjora, Salcburga i Olimpijakosa, sa željom da niko od pomenutih klubova ne bude šampion svoje zemlje.

Posebno je zanimljivo da će morati da se nadaju neuspehu bratskog kluba iz Atine.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal