Pratite nas preko:
Jirgen Klop
Jirgen Klop; Foto: Beta/AP Photo/Jon Super

Fudbal

Klop “prodao dušu đavolu”, a sada je poznato i za koliko novca: Zarađivaće duplo manje nego u Liverpulu

Jirgen Klop će ponovo biti zaposlen od prvog januara, ali je sve iznenadio izborom novog posla. Nemački trener dogovorio je uslove sa Red Bulom i postaće “globalni direktor fudbala”, što znači da će raditi u timovima u vlasništvu ove moćne kompanije.

Posle skoro devet godina, Klop je odlučio da napusti Liverpul, sa kojim je osvojio sve moguće trofeje.

Rekao je da ide na pauzu, da će se odmoriti od fudbala, ali se izgleda brzo predomislio, a sada je jasno i zašto.

Zaposlenje “za stalno”, plata osam do 11 miliona evra godišnje

Red Bul mu je dao neverovatan dugoročni ugovor i popuniće svoje bankovne račune do vrha. Bivši trener Majnca i Borusije Dortmund posao počinje 1. januara 2025. godine, a njegova funkcija uključuje savetovanje klubova Red Bula poput Lajpciga, Salcburga, Njujorka RB, Bragantina…

– Posle skoro 25 godina odsustva od igre, nisam mogao da budem uzbuđeniji što ću biti uključen u ovakav projekat – rekao je Klop.

Prvobitno se pojavila informacija da u ugovoru postoji klauzula po kojoj on može da napusti posao samo ako dobije poziv od Nemačkog fudbalskog saveza, ali je Bild naknadno demantovao ove navode.

Iako dobro plaćen, Klop očigledno mora da se zadovolji sa znatno nižom platom na svom novom poslu u Red Bulu nego dok je radio u Engleskoj.

Kako prenosi Bild, Klopova zarada u proizvođaču energetskih napitaka je navodno između osam i 11 miliona evra godišnje. To znači da će mu plata biti skoro prepolovljena, pošto je 57-godišnjak u Liverpulu zarađivao između 20 i 22 miliona evra po sezoni.

Pošto Klop više ne želi i neće biti odgovoran za svakodnevne poslove, očigledno mora da prihvati značajno smanjenje plate. Posle napornih proteklih godina i pauze koju je uzeo ovog leta, Klop više nije želeo da bude u prvom redu. Umesto toga, sada ima više strateških zadataka u svom novom poslu, ali će nastaviti da bude deo sveta fudbala i uživaće u onome što najviše voli.

Klop je ostavio hiljade navijača Liverpula u neverici kada je napustio klub nakon osvajanja velikih trofeja, uključujući Ligu šampiona i Premijer ligu. Prvi put je postigao uspeh u nemačkoj Borusiji Dortmund, gde je osvojio dve uzastopne titule u Bundesligi 2011. i 2012. godine.

Fudbalski “istorijat” Red Bula

Žerar Ulije, još jedan bivši trener Liverpula, bio je globalni šef fudbala Red Bula od 2012. do 2020. godine.

Austrijska kompanija, poznata po reklamiranju svojih energetskih napitaka kroz sportske sponzorske ugovore, u vlasništvu je Marka Matešica i porodice Jooviđa na Tajlandu.

Minclaf je preuzeo dužnost izvršnog direktora projekata i investicija nakon smrti osnivača Red Bulla Ditriha Matešica 2022. Pad profitabilnosti u poslovanju sa energetskim napicima, delimično zbog jake konkurencije u SAD, mogao bi da natera kompaniju da se više oslanja na izgradnju svog sportski projekti.

Potrošnja na marketing dostigla je skoro četvrtinu prihoda prošle godine, a sponzorska plaćanja sportistima dostigla su 1,09 milijardi evra.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal