Pratite nas preko:
Tunel stadiona, ilustracija
Foto: MN Press

Fudbal

Oni gospodare fudbalom: Zavirite u svet elitnih menadžerskih agencija, Žorž Mendeš tek treći na planeti

Karijera fudbalera oblikovana je na uz pomoć tri ključna faktora. Oblikuju je sam igrač, njegov trener, ali i njegov lični menadžer/agent.

Dok se trener fokusira na razvoj veština, agent nudi perspektive u karijeri i često otvara put za bolju budućnost igrača. Dok je primarna odgovornost trenera ceo tim, agenti nadgledaju sve aspekte života profesionalnog igrača.

Ove sedmice, čuveni sajt Sportingpedia ispitao je 10 najmoćnijih agencija u fudbalu, rangirajući ih prema kombinovanoj tržišnoj vrednosti igrača koje predstavlja, neki bi rekli i poseduje.

Jedno od najzanimljivijih otkrića je da ovih 10 agencija upravljaju interesima 4.016 igrača, s ukupnom tržišnom vrednosti od nešto više od 11 milijardi evra. To je dovoljno za formiranje 160 ekipa sa po 25 igrača.

Agencija Wasserman ima najveći spisak klijenata, predstavljajući 1.043 igrača vrednih 1,99 milijardi evra. Prati je CAA Stellar, koja upravlja sa 870 igrača koji kombinovano vrede oko 2,08 milijardi evra.

Vaserman ima najveći spisak klijenata, ali CAA Stellar je jedina agencija koja upravlja karijerama fudbalera vrednih preko 2 milijarde evra. Od 10 najmoćnijih fudbalskih agencija, 8 se nalazi u Evropi, dok su Sjedinjene Države i Ujedinjeni Arapski Emirati dom za ostale dve. 4 su smeštene samo u Velikoj Britaniji. Nijedna druga zemlja nije predstavljena sa više od dve agencije.

Još jedno zanimljivo otkriće je da su Bertolucci Sports i Žorž Mendešov Gestifute jedine agencije čiji klijenti imaju prosečnu tržišnu vrednost od preko 10 miliona, pa se može zaključiti da oni više igraju na kvalitet, nego na kvantitet.

Bertolucci Sports predstavlja najskuplje fudbalere, s tim da je svaki od njihovih 71 igrača vredan u prosjeku 10,97 miliona evra, nadmašujući procenu vrednosti Gestifuteovih fudbalera za 0,03 miliona evra, pa se može reći da su te dve agencije jako, jako slične.

Krenimo redom, u pokušaju da ih sve predstavimo, uz svesrdnu pomoć Sportingpedia-e:

CAA Stellar

Džonatan Barnet i Dejvid Manaseh osnovali su je 1994. godine. “CAA Stellar” sada predstavlja interese 870 igrača širom sveta, što je čini jednom od najvećih agencija u fudbalu. S kombinovanom tržišnom vrednosti od 2,08 milijardi evra, CAA Stellar stoji na vrhu spiska. Njihov najvredniji igrač je Eduardo Kamavinga iz Real Madrida, sa vrednosti od 100 miliona evra. 2024. godine CAA Stellar je posredovao u transferu Ajvana Tounija iz Brentforda u Al-Ahli vrednom 42 miliona evra.

Wasserman

Osnovao ju je Kejsi Vaserman 2002. godine. “Wasserman” ima najveći broj talenata, predstavljajući 1.043 igrača. Ukupna tržišna vrednost agencije doseže 1,99 milijardi evra. Federiko Valverde iz Real Madrida je najvredniji igrač u njenom posedu, vredan 120 miliona evra. Ove godine najbolji transfer Wassermana bio je prelazak Teuna Kopmajnersa iz Atalante u Juventus za 54,7 miliona evra.

Gestifute

Jedna od najprepoznatljivijih agencija u fudbalu, “Gestifute”, osnovana je 1996. godine, a osnivač je čuveni Žorž Mendeš, čovjek koji stoji iza nekih od najvećih poslova u istoriji fudbala. Sa 142 igrača pod svojim okriljem, agencija ima kombinovanu tržišnu vrednost od 1,55 milijardi evra. Gestifuteov najvredniji igrač je Ruben Dijas iz Mančester sitija, vredan 80 miliona evra. 2024. godine, transfer Žoaa Neveša iz Benfike u PSŽ vredan 59,92 miliona evra bio je najveći posao Mendešovih zaposlenika.

CAA Base Ltd

Ključni igrač u svetu fudbalskih agencija, “CAA Base Ltd” predstavlja 610 igrača s kombinovanom tržišnom vrednosti od 1,22 milijarde evra. Uticaj agencije nastavlja da raste, s tim da je njihov najbolji igrač Kol Palmer vredan 90 miliona evra.

Unique Sports Group

Formirana spajanjem “Unique Sports Managementa” i “International Sports Managementa” 2021. godine, “Unique Sports Group” upravlja sa 563 igrača s kombinovanom tržišnom vrednosti od 1,05 milijardi evra. Njihov najvredniji igrač je Entoni Gordon iz Njukasla, vredan 60 miliona evra. Ove godine grupa je posredovala u pozajmici Odilona Kosunuova iz Bajer Leverkuzena u Atalantu.

ROOF (Representatives of Outstanding Footballers)

Osnovan 2012. godine u Nemačkoj, “ROOF” predstavlja 127 igrača s ukupnom tržišnom vrednosti od 852 miliona evra. Nedavno doveden iz UTA (United Talent Agency), “ROOF”-ov najbolji igrač je Kai Haverc iz Arsenala, s procenom vrednosti od 75 miliona evra. 2024. godine Tami Ejbraham je prešao na pozajmicu iz Rome u Milan upravo pod pokroviteljstvom “ROOF”-a.

Bertolucci Sports

Osnovana od strane Đulijana Bertolućija, agencija predstavlja 71 igrača s kombinovanom vrednosti od 779 miliona evra. Bruno Gimaraeš iz Njukasla je najvredniji igrač ove agencije, vredan 85 miliona evra. 2024. godine Daglas Luiz je prešao iz Aston Vile u Juventus u transferu vrednom 51,5 milion evra, orkestriranom od strane “Bertolucci Sportsa”.

Roc Nation Sports

Osnovana 2013. godine od strane repera Džej Zija, “Roc Nation Sports” predstavlja 117 fudbalera s kombinovanom tržišnom vrednosti od 646 miliona evra. Najbolji klijent ove agencije je ove godine favorit za Zlatnu loptu Vinisijus Žunior iz Real Madrida, koji je vredan čak 180 miliona evra. Najbolji klijent agencije tokom 2024. godine bio je Šadi Rijad, koji je prešao iz Real Betisa u Kristal Palas za 15 miliona evra.

SEG (Sports Entertainment Group)

Osnovana 2000. godine od strane Kisa Vosa i Aleksa Kroesa, “SEG” upravlja karijerama 356 igrača s kombinovanom tržišnom vrednosti od 472 miliona evra. Njihov najbolji igrač je Rasmus Hojlund iz Mančester junajteda, vrjedan 65 miliona evra. Ovog leta “SEG” je pomogao da se reši transfer Joakima Andersena iz Kristal Palasa u Fulam za 29,5 miliona evra.

HCM Sports Management

“HCM Sports Managementom” vodi bivši fudbaler Hasan Četinkaja. Kompanija brine o interesima 117 igrača s ukupnom tržišnom vrednosti od 463 miliona evra. Njihovi najvredniji igrači su Viktor Đekereš iz Sportinga i Frenki de Jong iz Barselone.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal