Pratite nas preko:
fudbaler reprezentacije Srbije na utakmici UEFA Lige nacija protiv Spanije na stadionu Estadio Nuevo Arcangel, Kordoba 15.10.2024. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Reprezentacija, Srbija, Spanija, UEFA Liga nacija
(Foto: MN press)

Fudbal

Srbija u prvom šeširu žreba kvalifikacija za SP 2026? Da, i dalje postoji šansa – evo i kako

Fudbaleri Španije, Italije, Nemačke, Francuske, Belgije, Portugala, Holandije i Engleske su prvih osam od ukupno 12 reprezentacija koje će biti nosioci u žrebu evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine. Srbija i dalje ima teoretsku šansu da postane nosilac, javlja italijanski portal “Sportmediaset”.

Žreb za evropske kvalifikacije biće održan u Cirihu 13. decembra. Evropa ima 16 mesta na prvom SP sa 48 timova, koje će se održati u SAD, Kanadi i Meksiku. U kvalifikacijama učestvuje 54 selekcije, podeljenih u 12 grupa sa po četiri ili pet timova.

Plasman na Mondijal obezbeđuju pobednici 12 kvalifikacionih grupa, dok će 12 drugoplasiranih, uz četiri najbolje selekcije iz Lige nacija, učestvovati u plej-ofu za preostala četiri mesta.

Italija je obezbedila status nosioca zahvaljujući FIFA rang-listi koja će biti objavljena u novembru, iako još nije osigurala plasman u četvrtfinale Lige nacija. Nosioci osam grupa biće četvrtfinalisti Lige nacija, dok će preostala četiri mesta biti dodeljena prema rang-listi.

Dragan Stojković Piksi
Foto: MN Press

Hrvatska i Švajcarska su najbliže statusu nosioca, a Mađarska, Poljska, Srbija i Danska takođe imaju teoretske šanse. Srbija bi morala da pobedi Švajcarsku i Dansku u novembru da bi postala nosilac, jer ne može do statusa kroz FIFA rang-listu.

U drugom šeširu su trenutno sigurne Turska, Austrija, Slovačka, Rumunija i Ukrajina, a konačan sastav šešira biće poznat nakon Lige nacija.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal