Pratite nas preko:
Mesi u dresu Majamija
Lionel Mesi će igrati na Svetskom prvenstvu za klubove, Foto: Beta/AP Photo/Ryan Sun

Fudbal

FIFA dala vajld kard Mesijevom i Bekamovom Interu, iako nisu osvojili nijednu titulu

Inter iz Majamija biće učesnik Svetskog prvenstva za klubove koje u junu 2025. organizuje FIFA u SAD, po novom formatu, sličnom kao Svetskom prvenstvu.

Svetska fudbalska federacija će odluku uskoro objaviti, ali je ona već doneta, javlja španska “Marka”.

Klub u vlasništvu Dejvida Bekama dobiće pozivnicu kao najbolji tim ligaškog dela MLS sezone, iako nije osvojio titulu. Borba za šampionski pehar u SAD počinje sledeće nedelje prvim mečevima plej-ofa, ali je klub sa Floride bio najbolji u dosadašnjem toku sezone.

Na klupskom Mundijalu sledeće godine učestvovaće 32 kluba iz celog sveta. Još ranije, kao predstavnici KONKAKAF-a su svoje mesto osigurali Monterej, Leon, Pačuka i Sijetl Saunders, dok još jedan tim iz SAD će biti učesnik po specijalnoj pozivnici.

Mesi je sigurno važan faktor

FIFA će verovatno kriterijum po kome je “vajld kard” pripao Interu iz Majamija saopštiti kad i zvanično saopštio da će oni biti učesnici. Mada već smo naveli da je to kao prvi tim u ligaškom delu MLS, čak iako neko drugi na kraju postane šampion.

Ima to sigurno i veze sa Lionelom Mesijem, čije bi igranje na novom Svetskom klupskom prvenstvu, donelo dodatnu popularnost i gledanost. Takođe postoji mogućnost da ponovo igra protiv Barselone, Real Madrida ili Boke juniors. Te utakmice bi privukle stotine miliona gledalaca.

Videćemo da li će sa njim u timu igrati i Luis Suarez, kome ugovor ističe na kraju 2024. Ipak, njegovi predstavnici pregovaraju o potpisivanju novog, a legendarni Urugvajac nema dilemu da želi da ostane.

Ko se sve plasirao

Što se tiče Svetskog klupskog prvenstva, za sada je poznato 30 učesnika. Ostala su još 2 mesta (jedno će očigledno pripasti Inter Majamiju).

Poslednji učesnik biće šampion Kopa Libertadores. U igri su polufinalisti (Atletiko Mineiro, Penjarol, Botafogo, dok četvrti polufinalista River Plejt je već ranije obezbedio svoje učešće). Ako argentinski klub osvoji “Ligu šampiona Južne Amerike”, onda se mestu nada i Olimpija iz Asunsiona.

Evropa: Real Madrid, Čelsi, Mančester siti, Bajern Minhen, Inter, Juventus, Borusija Dortmund, PSŽ, Porto, Benfika i Red Bul Salcburg.
Azija: Al Hilal, Urava, Ulsan i Al Ain iz UAE.
Afrika: Al Ahli (Egipat), Vidad Kazablanka, Esperans, Mamelodi Sandauns.
Okeanija: Oklend siti.
Južna Amerika: Palmeiras, Fluminense, Flamengo, Boka juniors i River Plejt.
Severna Amerika: Monterej, Leon, Pačuka i Sijetl Saunders.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal