Pratite nas preko:
Čovič, Sunturlić, Pešić, Krstić
Foto: MN Press

Košarka

“Predstavljen” Kari Pešić: Nama je najteži protivnik sistem kvalifikacija! Hvala na strpljenju

Kao što smo već danima pisali, Svetislav Pešić je i zvanično postao novi/stari selektor košarkaša Srbije, a njegov novi ugovor “predstavljen” je na vanrednoj konferenciji za medije u jednom poznatom beogradskom hotelu.

Popularni Kari će ostati selektor do kraja 2026, što znači da će Srbija sa njim napasti zlato na Evrobasketu u Letoniji, Finskoj, Poljskoj i Kipru.

Pešić se obratio javnosti

Prvi se prisutnima obratio predsednik KSS Nebojša Čović:

– Meni je veliko zadovoljstvo da se nastavila saradnja. Nema šta da vam pričam oko njega šta je sve urađeno. Ono što je jako važno za nas je da smo ovo obezbeili. Bila je to želja nacije i igrača i to će olakšati sledeće korake. Ono što nam preostaje je da radimo zajedničkim snagama. Očekujemo veliku podršku klubova. Svi računaju da je to sve završeno, ali imamo kvalifikacije i treba tu da prođemo. Ugovor koji smo potpisali je do 30.9.2025 godine. Zahvaljujem se Pešiću na razumevanju i poverenju.

A onda, reč je preuzeo Pešić.

– Ja bih iskoristio priliku da se zahvalim na strpljenju savezu i Nebojši. To se sve malo odužilo, ja sam već imao neke druge ciljeve i planove i neke druge obaveze. Uspeli smo to da na neki način regulišemo i ja sam sada tu pred vama. Kažem zahvaljujem se na strpljenju pre svega. Nije bilo tu nekih pregovara. To su bili razgovori jer sam ja mislio da sam svoje obaveze prema srpskoj košarci i reprezentaciji završio. Ali eto nikad ne reci nikad. Situacija je takva da se približava kvalifikacije za EP. Mi smo već imali jedan prozor u februaru. Trudio sam se koliko sam mogao i nadam se da sam ispunio želju igrača, Saveza, Nebojše da nastavimo taj kontinuitet. Ipak jednog dana to mora da nastavi jednog dana. Govorilo se i ranije, govori se i danas da je trener u godinama, ali ta strast prema košarci i ta ne ljubav nego navika je i dalje tu duboko u meni.

Osvrnuo se odmah i na kvalifikacije:

– Sad nam predstoji rad. Ali stvarno imam potrebu da to kažem jer uspesi se u Srbiji ne uspeva ništa kao uspeh. Iako smo igrali fantastično na Evropskom prvenstvo, tih osam minuta je presudilo da ne uradimo ono što treba. Ja sam uvek za proces, iako i ja volim da pobedim, A taj proces znači te kvalifikacije koji su bili za nas prilično komplikovani. Ne samo zato što nas čekaju četiri utakmice. Najveći moj uspeh mog rada je što smo se kvalifikovali za Svetsko prvenstvo, jer da se nismo kvalifikovali ne bi se tamo pojavili, ko zna gde bi Srbija završila, ne bi išla ni na Olimpijske igre. Nama je taj sistem kvalifikacija bio protivnik, imali smo u kvalfiikacijama 42-43 igrača. Svaki prozor drugi igrači, svaki prozor druga ekipa.

– Mi smo imali 2021. godine kvalifikacije sa Letonijom i tada je bilo 500 gledalaca. Naša poslednja utakmica je bila protiv Finske – 8.000 gledalaca. Znači, napredovali smo. Ja bih voleo protiv Danske da bude 8.000 gledalaca,

– Moraće Crvena zvezda i Partizan da učestvuju u formiranju tima za Kopenhagen. Ako ne tri, onda po dva ili jednog igrača da pošalju. Mi smo predstavnici srpske košarke i oni svi moraju da budu svesni da nam pomognu da napravimo kompetitivnu ekipu, a onda ćemo imati situaciju da imamo koristi svi od toga. Potrebno nam je da naša reprezentacija izađe sa najjačim mogućim sastavom – rekao je Pešić.

Selektor ističe da bi morale da se ujedine klupske zastave u ime reprezentativnog interesa.

– Treba napraviti ekipu i otići u Kopenhagen i pobediti i 24. isto u Beogradu pobediti. I to ovako, kada taj dan igraju Zvezda i Partizan. Sigurno ćemo mi napraviti kompetitivnu ekipu, ali ako ne budemo imali saradnju i pomoć… Ne ujedine li se zastave klupske u jedinstvenu zastavu Srbije neće biti rezultata. Neće biti medalja, neće biti rezultata. Uspeh reprezentacije zavisi od toga kako savez radi svoj posao. Ali moramo da znamo da se sve promenilo. Nije to kao nekad, oni 10 meseci stvaraju navike u klubovima, a onda igraju za reprezentaciju.

Kakav je status Boriše Simanića?

– Što se tiče prozora, igra se. Nije FIBA ništa pomerila. Tih dana se igraju kvalifikacije i Evroliga. Bez uslovno rečeno bez igrača, ali nadamo se da će igrati. Što se tiče Simanića radujemo se svi, znamo kroz šta je sve on prošao. Evo ga 22 poena, sjajne brojke. Izabrao je pravo mesto, trener mu je dao šansu, ja mu želim sve najbolje sigurno. Samo neka nastavi, on je kandidat. Sada mora da nastavi – istakao je Pešić.

Neću se baviti naslednikom!

– Da li ću se ja baviti naslednikom? Neću! Znaš zašto neću? To predsednik zna i ja sam to jasno rekao, ja tražim ljude koji će meni da pomognu. Ja sam ovde postavljen da budem trener reprezentacije, da se kvalifikujemo, pa da gledamo da osvojimo neku medalju, a najbolje zlatnu. Ja ciljeve ne postavljam, meni postave ciljeve. Ako predsednik mene pita ko bi mogao da nastavi ovo što smo počeli ja ću dati svoj stav. Ali danas je to sve dosta teško. Svi mislimo da bi zbog značaja reprezentacije, da bi bilo dobro da malo profesionalizujemo trenere. To ne znači da će košarka odmah da bude bolja, to ne znači, ali daje se status struke i na kraju krajeva, kako god okrenuli struka je važna. To je ipak pitanje za predsednuka, ja što se mene tiče stojim na raspolaganju za sve. Ali ja moram da nađem dobre pomoćnike, koji će meni da pomažu, a ne ja njima!

Nenad Krstić

– Selektor Pešić je doprineo sa dosta medalja i uspeha, ali njegov doprinos se ne meri samo tim rezultatima, 42 igrača je prošlo kroz kvalifikacije, uticao je na mnoge generacije igrača. Videlo se d aje vladalo veliko zajedništvo među igračima, hemija.Mislim da je ovaj dogovor velika stvar za našu košarku i uveren sam da ćemo nastaviti da pišemo stranice uspeha. Poželeo bih selektoru puno sreće, 

Potpredsednik KSS Sunturlić poklonio selektoru Pešiću marker i tablu

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Filip Sunturlić uručio je danas simboličan poklon selektoru nacionalnog tima Svetislavu Pešiću – marker i tablu.

– Veličina srpske košarke odlučila je da predstavlja Srbiju na velikim takmičenjima, da nastavi razvoj srpske košarke u segmentu u kojem najbolje poznaje. Zahvalnost u ime srpske javnosti, svako ko se oseća Srbinom, u moje ime lično, svi dugujemo Pešiću. Da bi znali šta znači reč trener, morate da imate nekoga kao što je Pešić. Ako svi igrači koji su bili pod njim žele da on nastavi svoju aktivnost i ako mi svi želimo da bude tu, onda to nešto znači – rekao je Sunturlić na konferenciji za medije.

Nova poglavlja ćemo pričati u narednom periodu i mislim da će ona da budu vrlo dobra i odlična za dalji razvoj srpske košarke. Zamolio bih da pratite ovu našu priču, da informišete javnost, kao što je rekao selektor, da se ispuni dvorana, da se napravi pozitivan vajb kako bi mladi rekli, dodao je potpredsednik KSS.

– A mi svi koji budemo radili, daćemo svoj maksimum, da oni mogu da rade i stvaraju rezultate. Do njih da bi se stiglo, treba da idemo dan po dan, da prenesemo strast prema košarci na parket. Kao što je bilo lepo sa medaljom u Parizu, da se osećamo tako i dalje. Igrači i trener su oni koji nas danas čine srećnim. Nadam se lepim stvarima u budućnosti. Kada se igrači dovode, potpisuju se dresovi, a njemu, Kariju ćemo pokloniti tablu i marker – istakao je Sunturlić.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka