Pratite nas preko:
Bukajo Saka; Foto: Bete/AP/Kin Cheung

EURO 2024

Englezi se pretvorili u Srbe – pršte skandali pred EURO! Smeta im slika u novinarskom izveštaju

Navikli smo da fudbalsku reprezentaciju Srbije prate skandali na najvećim takmičenjima, ali izgleda da su Srbi sada “zarazili” svog narednog rivala. Uoči duela “orlova” i Engleske 16. juna u Gelzenkirhenu, uloge su se obrnule. Nižu se skandali oko nacionalnog tima selekcije “tri lava”, a novi je izbio oko – novinske fotografije!

Naime, pojedini britanski mediji kritikovani su zbog toga što su uz vest o porazu fudbalske reprezentacije Engleske od Islanda objavili fotografiju igrača Bukaja Sake. Engleska je u petak na londonskom Vembliju izgubila od Islanda 0:1, u pripremnoj utakmici uoči Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Saka je ušao u igru u 65. minutu, ali su brojni engleski listovi uz tekst o porazu objavili samo njegovu fotografiju.

dobrodoslica500

Objavu izveštavanja istakao je bivši engleski reprezentativac Jan Rajt, koji je rekao da oni koji odlučuju šta ide na stranice, znaju šta rade. Listovi Star i San su pomenuti zbog korišćenja Sakine fotografije, dok je Telegraf koristio fotografiju 22-godišnjeg fudbalera Arsenala da ilustruje ocene igrača na društvenoj mreži X.

Na sajtu BBC Sporta koji je tekstualno prenosio utakmicu i tokom meča menja glavnu fotografiju, takođe je bila objavljena fotografija Sake, kada je ušao u igru.

U otvorenom pismu urednicima, Toni Barnet izvršni direktor grupe koja se bavi borbom protiv diskriminacije u fudbalu Kick It Out, rekao je da mediji moraju da “zapamte svoje odgovornosti”.

– Dočekujući Evropsko prvenstvo, navijači se sa pravom pitaju da li će engleska ekipa ponovo doživeti ono što se dogodilo Saki, Markusu Rašfordu i Džejdonu Sanču nakon poslednjeg Evropskog prvenstva, kada su sva trojica pretrpela strašna zlostavljanja na internetu zbog događanja na terenu. To je pitanje koje mi postavljamo – naveo je on.

Problem datira još od finala prošlog EP

Podsetimo, Saka, Rašford i Sančo su na društvenim mrežama vređani na rasnoj osnovi nakon što su promašili jedanaesterce u finalu Evropskog prvenstva 2021. godine u porazu od Italije.

Barnet je dodao da je bilo napretka, ali da je njegova organizacija prošle sezone, kao nikad ranije, dobila više izveštaja, na internetu i na stadionima, usmerenih na igrače i da, šta god da je ostvareno, jednostavno nije dovoljno.

– Ne treba podsećati da uticaj targetiranja tamnoputih igrača u medijima ima dugu istoriju i da se oseća nadaleko. Šalje poruku da nisu dobrodošli i šalje poruku zlostavljačima na internetu da je targetiranje igrača dozvoljeno. Ali to takođe šalje poruku navijačima iz crnačkih i etničkih manjinskih zajednica da oni ne pripadaju i da i oni mogu biti zlostavljani. Reči i slike putuju daleko, udarajući jače nego što možete da zamislite – rekao je Barnet.

Saka je debitovao za reprezentaciju Engleske u oktobru 2020. godine i od tada je odigrao 33 utakmice i postigao 11 golova.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

EURO 2024