Pratite nas preko:
SVEDSKA vs SRBIJA Solna, 08.06.2024. foto: Marko Metlas
Fudbaleri Srbije (Foto: MN Press/Marko Metlaš)

EURO 2024

Napredna statistika predviđa uspeh Srbiji u Nemačkoj: Evo kolike su nam šanse za titulu

Evropsko prvenstvo počinje u petak utakmicom između Nemačke i Škotske, dok će reprezentacija Srbije prvi susret odigrati u nedelju od 21 čas protiv Engleske. Piksijevim Orlovima potom slede dueli sa Slovenijom i još jednim favoritom u grupi Danskom.

Kako se približava otvaranje šampionata, tako brojni stručnjaci i razne stranice prognoziraju koja će reprezentacija ostvariti dobar, a koja loš plasman u Nemačkoj.

dobrodoslica500

Tviter profil “Swiss Football Data”, koji se bavi statistikom u fudbalu, napravio je svoju prognozu uzimajući u obzir rang-listu FIFA, ELO rejting i prosečno osvojene bodove u proteklih pet utakmica.

SVE SOCCERBET KVOTE ZA PRVAKA EVROPE

Kako bi dobili rezultate, napravili su čak 10.000 simulacija i prema njima, Srbija ima samo 0,5 odsto šansi za osvajanje Evropskog prvenstva. Hrvatska, na primer, ima 7,4 odsto šansi za osvajanje EURA, po čemu je peta, iza Belgije (12,4 odsto), Španije (15,8 odsto), Francuske (16,1 odsto) i Portugalije (20 odsto).

SOCCERBET OPKLADA: PORTUGALIJA PRVAK EVROPE – KVOTA 8,00

Do desetog mesta poređani su Holanđani (5,7 odsto), Engleska (5,4 odsto), Nemačka (4,6 odsto), Italija (4,1 odsto) i Austrija (2,5 odsto). Uz Srbiju je recimo Turska sa istim šansama (0,5 odsto), a zatim slede Slovenija (0,3 odsto), Češka, Škotska i Rumunija (0,2 odsto)…

Na samom dnu su Gruzija i Slovačka sa 0 odsto šansi za titulu u Nemačkoj.

Konačno prolazimo grupu

Isti profil napravio je i prognozu ishoda grupne faze, pa tako selekcija Dragana Stojkovića Piksija ima 13 odsto šansi da bude prva u grupi C u kojoj su još i Engleska, Danska i Slovenija. Za drugo mesto daju nam 28 odsto šansi, dok je najizglednije da budemo treći, sa verovatnoćom od 31 odsto.

Ukratko, kada se radi o utakmicama u grupi, ovaj model procenjuje da ćemo izgubiti od Engleza, pobediti Sloveniju i “klati” se sa Dancima u poslednjem kolu za drugo mesto. Njima se konkretno na toj utakmici daju oko 40 odsto šansi za pobedu, nama oko 32…

SOCCERBET OPKLADA: SRBIJA U OSMINI FINALA EURA – KVOTA 2,20

Ako nam je neka uteha, ova simulacija najavljuje da će Srbija konačno proći u nokaut fazu, a za to ima sasvim dobrih 62,4 odsto. Za plasman u četvrtfinale već je malo tanje, tamo nam ide 22,1 odsto, dok su nam šanse za polufinale svega 6,8 odsto. U finalu nas gotovo i ne vide sa 1,9 odsto šansi…

Kako funkcioniše ovaj model?

Podsetimo, ELO rejting predstavlja ukupnu takmičarsku vrednost neke ekipe. Svaka utakmica koju tim odigra utiče na promenu tog rejtinga. Ako pobednik ima viši ELO od protivnika, njegov pozitivan pomak je manji, a u slučaju pobede slabije ekipe pozitivan pomak je veći. Suprotno važi za poraženog.

Švajcarski statističari objasnili su kako je ovaj model procene razvijan i testiran kroz 3.500 utakmica od 2000. godine i naveli da tačan ishod fudbalske utakmice (pobeda, nerešeno ili poraz) može da se odredi u 62 odsto slučajeva.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

EURO 2024