Pratite nas preko:
NFL
Foto: Beta (AP Photo/David Zalubowski)

Fantasy

NFL Fantasy za početnike: Kako se igra i kako da sastavite tim

U Srbiji ali i na tlu Evrope “Fantasy Premier league” je apsolutni i neosporni kralj ove zanimljive igre, međuti u SAD-u niti jedan fantazi nije ni prići popularnosti NFL-ove igre. Kod nas je ovaj sport u izuzetnoj ekspanziji, a u prethodnih nekoliko sezona sve je više ljubitelja ove igrice.

Nakon nekoliko sezona odigranih NFL fantazija sa sigurnošću mogu reći da je u nekim trenucima ova igra i zanimljivija od Premijer lige. Konstantna strepnja i napetost karakterišu “head to  head” način igre, kao i želja za otkrivanjem novih igrača i potencijalnih iznenađenja.

Ako ste novi u NFL fantasy, ne brinite – podučićemo vas nekim najosnovnijim stvarima. U nastavku ćete pronaći naš vodič za igru sa svime što vam je potrebno za pobedu i zabavu.

Šta je fantazi NFL?

Na svom najosnovnijem nivou, fantazi je akumulacija poena za igrače u određenom timu na osnovu statistike iz pravog života koje igrači dobijaju na NFL terenima.

Sistem igranja nije isti kao u nekim sličnim igricama, svaki vikend imate novog protivnika iz lige i na osnovu pobeda pravi se tabela. Takav način naziva se “H2H” ili “head to head”.

Ako postignete više fantazi poena od svog protivnika, onda pobeđujete u meču za tu nedelju. Pobedite u dovoljno nedelja tokom sezone i obezbedićete mesto u plej-ofu.

Međutim, postoji mnogo varijacija NFL fantazija, kao i promena koje se mogu napraviti u podešavanjima bodovanja. Međutim, suština svega ostaje ista: Vi ste menadžer, morate da sastavljate, upravljate, a zatim prilagođavate svoj tim tokom cele sezone sa krajnjim ciljem da pobedite svoje drugove iz lige – u nedelji i u sezoni. Ovo može uključivati dodavanje igrača iz grupe “free agenata”, menjanje igrača (transfera) sa drugim timom u vašoj ligi i sastavljanjem postavu za koju mislite da ima najbolje šanse da ostvari najviše poena te nedelje.

Kao što je pomenuto, bodovanje u vašim ligama može da varira (“Yahoo” ima svoje podrazumevane postavke, ali komesari lige mogu da se prilagode – više o tome u nastavku), ali na kraju dana, poeni iz fantazija odgovaraju onome što vidimo na stvarnom terenu. To znači da možete da dobijete pozitivne i negativne poene (za istrčane jarde se dobijaju poeni dok se za npr. fambl gube isti). Takođe možete da dobijete odbrambene poene od vašeg odbrambenog tima (za “sekovanje” kvoterbeka odbrana dobija plus poene, dok će protivnički igrač ići u minus zato što je pretrpeo sek)

Koji su različiti formati bodovanja u fantazijskom fudbalu?

Kao što je gore pomenuto, postoji mnogo različitih načina da se podesi bodovanje lige, ali najčešći je polu-PPR („PPR“ označava „poeni po prijemu“) bodovanje, što je takođe Yahoo-ova podrazumevana postavka. To znači da dobijate pola poena za svako hvatanje lopte koje napravite. Naravno, takođe dobijate poene za osvojene jarde i TD nakon uhvaćenog dodavanja.

Takođe možete podesiti svoju ligu na PPR sistem gde napadač pobija ceo poen za kompletiran pas.

Najkompleksniji je IDP sistem – što je skraćenica za “individualni odbrambeni igrač”, format u kom, zajedno sa ofanzivnom linijom igrača sastavljate odbrambene igrače koji dobijaju poene na osnovu defanzivne statistike.

Nisu ovo svi formati, ali su svakako oni koji se najviše igraju. U Evropi kao i u SAD-a najpopularniji je i najlakši sistem – polu-PPR.

Kako izgraditi NFL fantasy tim?

Mnogi iskusni igrači će se složiti: Draft je najzabavniji i najuzbudljiviji deo cele sezone fantazija. Na kraju krajeva, ovde se gradi tim.

Podrazumevane pozicije za Yahoo fantazi NFL timove su: 1 KB, 2 RB, 2 VR, 1 TE, 1 slobodna pozicija, 1 K i 1 timska odbrana.

(KB – Quarterback, RB- Running back, VR- Wide receiver, TE- Tight end, K-Kicker)

Fleks ili slobodna pozicija se može popuniti prema vašem izboru RB, VR ili TE. Ovo je najčešći format. Vaš cilj na draftu je da popunite ove pozicije igračima koji vam se najviše sviđaju, kao i da izgradite klupu igrača kojima najviše verujete.

Dakle, kada znate sva pravila NFL fantazija. Vreme je za regrutovanje igrača. Kako to funkcioniše?

Draft u obliku zmije (Snake Draft) – je najčešći format u sezonskim fantazi ligama. Snake draftovi se tako nazivaju zbog prirode draftovanja – dakle, ako dobijete prvog pika na draftu vaše lige, sledeći put kada budete birali igrača bićete 20. u 2. krugu (ako je liga sa 10 klubova, dok će poslednji u prvom krugu birati prvi u drugom. Oblik zmije se nastavlja dok se draft ne završi.

U sezoni se igraju po dve utakmice sa svakim igračem, a najboljih nekoliko (koliko vi odlučite pred početak lige) se plasira u plej-of, gde će igrati eliminacione utakmice da bi se na kraju došlo do suprbola kao i u pravom NFL-u. Finalni susret može da se igra na određeni broj nedeljnih pobeda.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fantasy