Pratite nas preko:
Fudbalski sudija Tim Robinson

Fudbal

Arapi nastavljaju sa čerupanjem evropskog fudbala: Posle igrača, daju ogroman novac i za sudije

Arapi nastavljaju sa svojim kupovanjem svega što se kupiti može. Pro liga Saudijske Arabije želi da privoli vodeće sudije iz Premijer lige, ali i ostatka Evrope na to da pređu pod njeno okrilje. Podsetimo, arapski klubovi potrošili su više od 800 miliona funti na igrače ove godine, a sada bi nešto slično da urade i sa arbitrima.

Engleski Tajms saznaje da su sudije u Engleskoj i širom Evrope zainteresovane da se presele na ovo veliko poluostrvo.

dobrodoslica500

Razvoj događaja će verovatno predstavljati veliki problem za evropske lige, ako njihovi najbolji arbitri odu na Bliski istok.

Sudije iz inostranstva mogu da sude utakmice u Saudijskoj ligi, ali za sada jednokratno. Saudijski klubovi mogu da traže međunarodne arbitre za utakmice visokog profila. Zabrinuti su oko toga da li su lokalci spremni da izdrže veliki pritisak.

Stranci već sude u Pro ligi

Arbitri iz Novog Zelanda, Argentine i Paragvaja preuzeli su nadzor nad utakmicama u Pro ligi ove sezone. Tajms saznaje da je uspostavljen prvi kontakt sa sudijama u Evropi u vezi sa mogućnošću stalnog rada u Saudijskoj Arabiji. Smatra se da će Pro liga pokušati da regrutuje sudije u narednih šest do 12 meseci kao sledeća faza razvoja lige.

Plate za sudije u Premijer ligi kreću se od 120.000 do 300.000 funti godišnje, ali te brojke su daleko manje nego potencijalne zarade u Saudijskoj Arabiji. Pro liga je ovog leta bila druga po novcu potrošenom na dovođenje igrača. Dakle, Arapi nastavljaju tamo gde su stali.

Ko sve igra u Saudijskoj Arabiji?

Timovi Pro lige potpisali su tokom leta niz vodećih igrača, uključujući Karima Benzemu i Nejmara. Svi oni pratili su Kristijana Ronalda. Džordan Henderson, bivši vezista Liverpula, jedini je engleski reprezentativac koji je prešao u Saudijsku Arabiju. Ima i Srba, Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović predvode koloniju. Tamo je već duže vreme bivši golman Srbije, Crvene zvezde i Partizana Vladimir Stojković.

Mark Klatenburg, bivši sudija Premijer lige, bio je kritičan prema standardu tamošnjeg suđenja. On je radio u Saudijskoj Arabiji između 2017. i 2018. kao šef arbitara.

– Bio sam razočaran u svoje sastanke jer su izneverili osnovne standarde i razumevanje zakona igre – rekao je on za televizijski kanal Al Arabija nakon svog odlaska.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal