Pratite nas preko:
Argentinski klinac Ćavi
Barselona pod optužbom i istragom za potplaćivanje sudija, Foto: Beta/AP Photo/Joan Monfort

Fudbal

Barselona podmićivala potpredsednika Sudijske komisije?! Uplaćeno mu pre 7 miliona evra, istraga o mitu i dalje traje

Novi potresi u Barseloni! Ovog puta stigla je optužba za mito. Reč je o novcu, tačnije 7,3 miliona evra koji su uplaćeni kompanijama povezanim s bivšim potpredsednikom Sudijske komisije, Hozeom Marijom Enrikezom Negreirom.

Bivši predsednici kluba, Sandro Roselj i Đozep Marija Bertomeu, su optuženi zajedno sa Negreirom i njegovim sinom Havijerom Enrikezom Romerom.

Barselona je i ranije bila optužena za korupciju, lažnu dokumentaciju i falsifikovanje marketinških dokumenata.

U međuvremenu je španska policija upala u kancelarije Sudijske komisije, u Fudbalskom savezu Španije. Tražili su dokumentaciju u vezi sa slučajem. Iz policije su rekli da nikoga nisu uhapsili, ali da su nastupili po nalogu sudije zaduženog za istragu slučaja.

– Zaposleni u Savezu su sve vreme bili kooperativni kad su vlasti tražile informacije. FS Španije ostaje na raspolaganju pravosuđu isključivo radi razjašnjenja činjenica pod istragom što je pre moguće – navedeno je u saopštenju Saveza.

Referee gestures during a Spanish La Liga soccer match between Mallorca and Barcelona at the Son Moix stadium in Palma de Mallorca, Spain, Tuesday, Sept. 26, 2023. (AP Photo/Francisco Ubilla)
Foto: Beta/AP Photo/Francisco Ubilla

Uplate otkrivene u februaru

Španski sud je prvo prihvatio tužbu tužilaca protiv Barselone, njenih bivših predsednika i Negreirovih u martu i otvorio istragu. Dodavanje optužbi za mito sada bi moglo da ubrza proces koji je u toku od februara, kada su uplate prvi put otkrivene.

U Španiji, krivično delo podmićivanja zahteva samo dokaz da je javni službenik ili organ zahtevao novac ili neku nadoknadu da bi doneo odluku pod uticajem u okviru svojih ovlašćenja.

Barsa je platila Negreirinim kompanijama više od 7 miliona evra između 2001. i 2018. dok je on bio potpredsednik Sudijske komisije. Ranije je bio sudija u španskoj Primeri.

Predsednik Barse Đoan Laporta rekao je da su isplate bile za “tehničke izveštaje o sudijama”. Negirao je da je klub ikada “kupovao sudije ili uticaj”.

FILE - A general view of the the Camp Nou stadium as the sun sets ahead of the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Valladolid CF in Barcelona, Spain, on April 5, 2021. Spanish police raided offices of the Spanish soccer federation on Thursday Sept. 28, 2023 as part of a judicial investigation into the alleged payment of millions of euros over several years by Barcelona soccer club to the vice president of Spain’s football refereeing committee. (AP Photo/Joan Monfort, File)
Foto: Beta/AP Photo/Joan Monfort, File

Uplaćivalo se 17 godina

Tužioci su, međutim, optužili Roselja i Bertomeua da su sa Negreirom imali dogovor. Po njemu „on sprovodio radnje u cilju favorizovanja Barse u donošenju odluka sudija na utakmicama koje igra klub, a time i u rezultatima takmičenja”.

Roselj je bio predsednik katalonskog kluba od 2010. do 2014. pre nego što ga je Bertomeu zamenio. Posle 6 godina na čelu katalonskog kluba, Bertomeu je podneo ostavku 2020. Laporta je izabran za predsednika 2021. godine.

Šta kaže trener Ćavi?

Barcelona's head coach Xavi Hernandez gives instructions during a Spanish La Liga soccer match between Mallorca and Barcelona at the Son Moix stadium in Palma de Mallorca, Spain, Tuesday, Sept. 26, 2023. (AP Photo/Francisco Ubilla)
Foto: Beta/AP Photo/Francisco Ubilla

Trener Barselone Ćavi Ernandez osvrnuo se na tu priču na konferenciji za novinare u četvrtak.

– Znate moje mišljenje. Nikada nisam imao osećaj da je klub imao koristi od suđenja. Nikad. Nemam vremena da razmišljam o mnogo više od toga, fokusiran sam na sportska pitanja. Sledeće nedelje biće još jedna priča o Negreiri, za 15 dana još jedna, a zatim još za mesec dana – rekao je Ćavi.

Prošle sezone prihod veći od milijardu

Kasnije u četvrtak, Barsa je objavila godišnji prihod od preko milijardu evra i neto profit nakon oporezivanja od 304 miliona evra za sezonu 2022-23.

Barcelona's Raphinha, centre, celebrates with his teammates after scoring his side's opening goal during a Spanish La Liga soccer match between Mallorca and Barcelona at the Son Moix stadium in Palma de Mallorca, Spain, Tuesday, Sept. 26, 2023. (AP Photo/Francisco Ubilla)
Foto: Beta/AP Photo/Francisco Ubilla

– Klub može da izvesti da je finansijska godina 2022/23. završena sa neto dobiti od 304 miliona evra nakon oporezivanja, što je rezultat veći od onog odobrenog u budžetu za prošlu sezonu. Tokom sezone 2022/23, Barselona je ostvarila, na konsolidovanom nivou, operativni prihod od 1,259 milijardi evra sa operativnim troškovima od 1,165 milijardi evra – navodi se u saopštenju Barselone.

Izvori su za “ESPN” rekli da konsolidovani prihod nije uključivao sav novac od prodaje nekih klupskih sredstava – nazvanih finansijskim polugama – koji čine ostatak profita.

Zbog izvanredne prirode prodaje imovine, koju je Barselona iskoristila u leto 2022. za finansiranje potpisivanja igrača, prihod će ove sezone pasti.

– Za sezonu 2023/24 klub planira prihod od 859 miliona evra i dobit od 11 miliona evra pre oporezivanja – dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal