Pratite nas preko:
Fudbalska lopta

Fudbal

Blam Engleza i FIFA: Došli da postanu fudbalski agenti, sačekao ih problem kao da je 1997. godina

Tokom ispita Fudbalskog saveza Engleske za oko 700 fudbalskih agenata dogodio se haos nakon što je prekinuta internet veza u Birmingemu na lokaciji gde se sve održavalo. Zbog svega toga neki kandidati nisu mogli da završe test po nalogu FIFA u predviđenom satu.

Nadzornici iz Saveza su objavili da se izvinjavaju zbog tehničkih problema u dvorani dok je ispit bio u toku, a neki od “polaznika” napustili su sedišta u znak protesta što ne mogu da se priključe na internet da bi završili test.

dobrodoslica500

Velika važnost ispita

Ispit za agente koji je uvela FIFA je ključan za one koji žele da predstavljaju fudbalere, a današnji ispit je bio poslednja prilika za dobijanje licence pre nego što novi propisi stupe na snagu 1. oktobra.

Polaganje ispita košta 300 funti, a postoji još 600 dolara (483 funte), što je godišnja članarina za FIFA licencu. Sledeći ispit je tek u maju, a svaki nelicencirani agent koji pre toga bude uhvaćen da radi u fudbalu mogao bi da bude osuđen na dve godine zabrane i novčane kazne.

Kandidati su dobili instrukcije da ponesu svoje laptopove da polažu ispit i – kada sednu na svoja mesta – da se prijave na svoje FIFA naloge na obezbeđenom WiFi-u. Međutim, mnogi su otkrili da kada počnu ispit, veza se prekine kada kliknu na sledeće pitanje. Kada se na kraju obnovila, s užasom su primetili da tajmer još uvek radi i da su dragoceni minuti izmakli dok su pokušavali da ponovo uspostave vezu.

Oni koji su ranije stigli otkrili su da internet veza ne funkcioniše. Drugi su čak prijavili premalo mesta na kojima su mogli da uključe svoje računare u struju.

Nisu svi od 700 njih koji su pokušali da prođu test sa višestrukim odgovorima od 20 pitanja – stopa prolaznosti je 75 odsto tačnih odgovora – bili pogođeni, ali su neki u prostoriji rekli za Telegraph Sport da je značajan broj testiranja propao.

Kako su se problemi produbljivali, čitavoj prostoriji je preko razglasa rečeno da će to biti prijavljeno FIFA.

Oglasili se iz FA

– Danas je došlo do tehničkih problema tokom polaganja ispita za FIFA fudbalskog agenta, a neki od kandidata nisu uspeli da polože ispit na vreme. Radimo sa FIFA na dogovoru o narednim koracima i izvinjavamo se kandidatima koji su bili pogođeni ovim tehničkim izazovima.

Novi propisi Svetske fudbalske unije pokazali su se duboko nepopularni među vodećim agentima. Među njima je i ograničenje naknada na tri procenta zarade na sve godišnje plate igrača veće od 200.000 dolara [161.000 funti], ili šest odsto ako zastupaju igrača ili klub.

Agentima za posredovanje u poslovima biće dozvoljeno da zarade najviše deset odsto plaćene naknade. Kritičari novih propisa kažu da će klubovi pronaći druge načine da agentima plaćaju veće honorare, kako bi obezbedili igrače koje žele.

Karijera agenta i dalje može biti veoma unosna s obzirom na plaćene naknade za transfer i dodeljene ugovore, a globalna industrija transfera sve je veća i veća. FIFA je ovog meseca izvestila da je samo u januarskom prelaznom roku potrošeno 1,57 milijardi evra, a klubovi iz Premijer lige od toga su potrošili 899 miliona.

Novi propisi o agentima osporeni su na Sudu za sportsku arbitražu, a FIFA je presudila u julu.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal