Pratite nas preko:
Partizan Zvezda Srdjan Jovanovic; Foto: MN Press

Fudbal

Da li stranci treba da sude Večiti derbi? Dva puta u istoriji je to bio slučaj, a evo kakav je bio ishod

U skladu sa navijačkim strastima i prepucavanjima, redovna tema među ljubiteljima fudbala glasi: da li bi Večiti derbi trebalo da sude strane sudije?

I kada je Srbija imala najboljeg sudiju na svetu, Milorada Mažića, nije bio podoban ni Partizanu, ni Crvenoj zvezdi. Često su se tražila njegova izuzeća, gotovo uvek pisala saopštenja i nikada niko nije bio zadovoljan.

dobrodoslica500

U poslednjih nekoliko godina u najvećoj svetkovini srpskog fudbala nikad se više nisu smenjivali glavni arbitri. Samo za poslednja tri su delegirani debitanti. To su bili Milan Mitić za 168. derbi, Aleksandar Živković za 169. i Dejan Trifković za poslednji u nizu proletos.

Nekako se prečesto izostavlja Srđan Jovanović, trenutno po svim UEFA i FIFA parametrima, najbolji srpski arbitar. Nije tajna da taj “vetar duva” iz Ljutice Bogdana i da iz nekog razloga Crvena zvezda ne želi da ga vidi na centru.

Novak Simović na utakmici Partizan – Crvena zvezda; Foto: MN Press

Mnogo “podobniji” za crveno-bele bili su Novak Simović, Danilo Grujić i Lazar Lukić. I donosili su im više “sreće” u tim susretima.

U SVETU TO VIŠE NIJE TABU TEMA

Zbog grubih propusta, namernih ili ne, često se u javnosti vode polemike da li bi stranci trebalo da uzmu Večiti derbi pod svoje. Makar da dođu, podele pravdu kako valja, uzmu pare i odu.

To nije sramota, niti je neka tabu tema, jer mnoge zemlje u okruženju to poodavno rade. O Saudijskoj Arabiji, Kini, Africi i da ne govorimo. Pravile su se različite ankete o tome, pisali mnogi tekstovi kada je u pitanju Večiti derbi… Ali, na kraju, svi jako dobro znamo ko donosi odluke.

No, dok se i to ne dogodi, podsetićemo na dva jedinstvena slučaja kada su duele Partizana i Crvene zvezde sudile inostrane sudije. Verovali ili ne, bilo je to pre više od 65 godina.

Partizan – Zvezda; Foto: MN Press

FRANČESKO LIVERANI U FUDBALSKIM ALMANASIMA

Prvi put ikada, 25. avgusta 1957. godine na stadionu Crvene zvezde. Pred 55.000 gledalaca, Frančesko Liverani je ušao u fudbalske almanahe u Srbiji. Večiti derbi je dobio prvog ikada inostranog sudiju. Završen je završen bez pobednika, a rezultat je bio 2:2 (2:1).

Zvezda je tada na teren izašla u sastavu: Krivokuća, Stanković, Zeković, Mitić, Spajić, Tasić, Srdić, Toplak, Rudinski, Kostić, Durković.

Partizan je izveo tim koji su činili: Stojanović, Lazarević, Milorad Milutinović, Kaloperović, Zebec, Pajević, Mesaroš, Valok, Branislav Mihajlović, Bobek, Herceg.

Domaćin je dva puta vodio golovima Ivana Toplaka u 5. i Bore Kostića u 38. minutu, a izjednačenje je crno-belima donosio Marko Valok u 35. odnosno, 58. minutu.

Stadion Partizana u meču protiv Crvene zvezde; Foto: MN Press

SVE JE ISTO, SAMO UMESTO ITALIJANA – AUSTRIJANAC

Sedam meseci kasnije, tačnije 2. marta 1958. godine, na stadionu JNA se okupilo 35.000 gledalaca, a ishod je ponovo bio identičan.

Pravdu u ruke za ovaj Večiti derbi dobio je Austrijanac Kajner. Ljuti rivali su podelili bodove rezultatom 2:2 (1:1), a i rasplet je ponovo bio isti.

Opet je Zvezda dva puta vodila, sa još dva gola Ivana Toplaka u 2. i 54. minutu. Partizan oba puta sustizao zaostatak golovima Mihalja Mesaroša u 34. i Branka Zebeca u 76. minutu.

Partizan je ovog puta nastupio sa sledećih 11: Šoškić, Belin, Jončić, Kaloperović, Milorad Milutinović, Pajević, Mesaroš, Valok, Miladinović, Zebec, Mihajlović.

Zvezdu su, sa druge strane, predstavljali: Beara, Tomić, Zeković, Mitić, Spajić, V. Popović, Durković, Tasić, Šekularac, Kostić, Toplak.

MOGLO JE I BEZ VAR-a

Zajedničko za oba ova derbija, osim rezultata i kretanja istog, jeste činjenica da nije bilo mnogo pritužbi na suđenje. Ili makar ne postoje zapisi o tome.

Ali, iako nije bilo VAR sistema, tehnologije 21. veka, a država je bila višestruko veća nego danas – opet se poverenje ukazivalo strancima.

Možda baš tu leži rešenje naših današnjih problema…

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal