Pratite nas preko:
Đirona Barselona; Foto: Beta (AP Photo/Joan Monfort)

Fudbal

Đirona izborila Ligu šampiona, pa upala u velike probleme: Ne može sa Sitijem u elitu

Konzorcijum iz Emirata Siti grupa, većinski vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti, moraće da smanji svoj finansijski udeo u klubu Đirona, kako bi katalonska ekipa mogla da se sledeće sezone takmiči po prvi put u Ligi šampiona. Kako je saopštila UEFA, u cilju izbegavanja sukoba interesa, neće dozvoliti da dva tima koja imaju istog vlasnika učestvuju u istom evropskom takmičenju.

Đirona, koja je 47 odsto u vlasništvu Siti grupe, na početku sezone je bila uverena da neće imati problema i da poštuje pravila Uefa, pošto nije u većinskom vlasništvu konzorcijuma iz Emirata.

Ali prema propisima UEFA odeljenja za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) dovoljno je da finasijer ima 30 odsto vlasništva, ili u nekim slučajevima i samo 10 odsto ukoliko je glavni akcionar kluba.

Kako bi i Mančester siti i Đirona naredne sezone nastupili u Ligi šampiona, Siti grupa će do 3. juna morati da smanji udeo u vlasničkoj stukturi Katalonaca.

Prošle sezone, isto pravilo o višetrukom vlasništvu klubova dovelo je do tri istrage – Tuluza i Milana, Aston Vile i portugalske Vitorije, i Brajtona i Union Sen Žiloaa.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal