Pratite nas preko:
Igrači Korvinula slave osvajanje Kupa, Printscreen: Youtube/Prima Sport

Fudbal

Drugoligaš u Ligi Evrope: Postoje preko 100 godina, ali Prvu ligu nisu igrali više od 3 decenije

U rumunskom Kupu se dogodila senzacija. Drugoligaš po imenu Korvinul Honedoara je osvojio trofej i time izborio i učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope na leto.

Klub koji ima više od veka postojanja iza sebe (osnovan 1921.) ali je češće bio niželigaš nego član najjačeg takmičenja, priredio je pravu senzaciju. Ne samo da je stigao do finala, već je i osvojio prvi trofej u istoriji.

U borbi za pehar Kupa Rumunije bio je na penale bolji od prvoligaša Ocelul Galacija. Meč je bio završen 2:2, da bi se pristupilo boljem izvođenju jedanaesteraca, gde je drugoligaš na kraju trijumfovao 3:2.

Međutim, to im nije jedini skalp jer su u polufinalu izbacili bivšeg šampiona Kluž, a prethodno i Voluntari.

Korvinul Honedoara ne može se pohvaliti bogatom istorijom u smislu uspeha. Od 1992. godine kad su ispali iz najjačeg ranga rumunskog fudbala nikada se više nisu ni vratili.

Najveći uspeh, do juče, im je bilo treće mesto u Prvoj ligi u sezoni 1981/82. Tada su i izborili takmičenje u Kupu UEFA sledeće sezone, gde su prošli prvo kolo eliminisavši Gracer. Potom ih je Sarajevo, kao predstavnik tadašnje SFRJ, eliminisalo u sledećem kolu.

Na leto će ponovo biti učesnik evropskih takmičenja, tačnije počeće kvalifikacije za Ligu Evrope od 1. kola.

Interesantno, trenersku karijeru baš u ovom klubu je počeo Mirčea Lučesku, jedan od najtrofejnijih i najboljih rumuskih trenera u istoriji.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal