Pratite nas preko:
Žan-Filip Kraso, Piter Olajinka, Kings Kangva, Osman Bukari na meču protiv Novog Pazara
Foto: MN Press/Marko Metlaš

Fudbal

Englezi napali Zvezdu zbog Gazproma na dresu: “Profit se sliva u Putinovu ratnu mašineriju”

Crvena zvezda večeras gostuje u Mančesteru protiv šampiona Engleske Sitija u prvom kolu Lige šampiona od 21 sat, a uoči utakmice na Etihadu razne nevladine organizacije negoduju zbog sponzora crveno-belih na dresu, ruske kompanije “Gazprom”.

Udruženje “Fossil Free Football” negodovalo je zbog toga što će beogradski tim na grudima u sred Velike Britanije nositi ime ruskog energetskog giganta.

“Gasprom” je jedan od svetskih predvodnika u ovom polju, a bio je sponzor UEFA takmičenja do početka rata u Ukrajini, međutim posle pritisaka javnosti, saradnja je prekinuta.

SOCCERBET KVOTE (1.07) MANČESTER SITI (13.3) CRVENA ZVEZDA (35)

Povratkom Crvene zvezde u elitu “Gazprom” će ponovo biti na grudima jednog kluba u Ligi šampiona, a UEFA je dobila žestoke kritike nevladine organizacije. Osim bliskih veza sa Rusijom i ratom u Ukrajini navodi se i da je “Gazprom” treći najveći proizvođač i zagađivač ugljenikom.

Nastavljajući da promoviše kompanije koje zagađuju okolinu, UEFA je saučesnik u klimatskoj krizi – rekao je osnivač pomenutog udruženja Frank Hjusing.

Zagađivač pod kontrolom Putina

– Od naftnih do gasnih kompanija preko avio kompanija i krstarenja. Gazprom je najgori primer za to. Ne samo da je to multinacionalna kompanija koja je jedan od najvećih zagađivača na svetu, nego i njen profit se sliva u Putinovu ratnu mašineriju. Oglašavanje funkcioniše pomoću onoga što psiholozi nazivaju “halo efekat”, pri čemu gledaoci nesvesno razvijaju pozitivna osećanja o kompaniji zbog onoga sa čime je povezana. S jedne strane, Gazprom je veliki zagađivač koji je vezan za režim koji vodi ilegalni rat, a sa druge strane kompanija koja je povezala i sa vrhunskim fudbalom – tvrdi Hjusing.

Ova organizacija istovremeno traži od UEFA hitnu reakciju po ovom pitanju.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal