Pratite nas preko:
Mesi
Foto:Beta(AP Photo/Natacha Pisarenko)

Fudbal

Fudbaleri se guše, FIFA ne mari: Čeka se Mesijeva reakcija

U okviru drugog kola južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. reprezentacija Argentine gostovaće Boliviji na stadionu “Ernando Siles” u La Pazu. Ništa ne bi bilo čudno i drugačije da se stadion ne nalazi na 3.637 metara nadmorske visine, što je svakako anomalija u svetu sporta.

Fudbaleri često ne mogu da se naviknu na ovakve uslove i muče se sa gubitkom daha, pa dobijaju boce sa kiseonikom pred utakmicu. One im pomažu da se nose sa visokom nadmorskom visinom La Paza, a pred utakmicu oglasili su se i igrači Argentine.

dobrodoslica500

Zvezda Liverpula Aleksis Mek Alister objavio je na Instagramu fotografiju kako uz sebe nosi i ručnu bocu za dovoljan unos kiseonika. Takođe brazilska reprezentacija uslikana je kako posle utakmice koristi boce, a superzvezda Gaučosa, Nejmar opisao je svojevremeno uslove u Boliviji kao “nehumane”.

Prisetićemo se utakmice 2009. godine kada je Bolivija savladala Argentinu upravo na ovom stadionu rezultatom 6:1, i tada su se Argentinci žalili na loše uslove u kojima se održava utakmica. Čuveni Dijego Maradona predvodio je argentinsku reprezentaciju sa klupe, a u timu su bile velike zvezde svetskog fudbala poput Mesija, Di Marije i Teveza.

Šta je FIFA uradila?

Bilo koja tačka na zemlji koja se nalazi iznad 2.500 metara nadmorske visine može prouzrokovati gubitak daha, vrtoglavicu, glavobolju, u težim slučajevima čak i ozbiljnija oštećenja mozga.

FIFA je morala da reaguje – propisima su zabranili stadione koji se nalaze na visini preko 2.500 metara. Bolivijski stadion privremeno nije mogao da bude domaćin utakmica kvalifikacija, zbog zabrinutosti da gostujući timovi nemaju adekvatan vremenski period da se aklimatizuju.

Međutim, nekoliko meseci kasnije stadion “Ernando Siles” dobio je posebnu dozvolu, a ograničenje visine podignuto je na 3.000 metara. Svakako još uvek postoje kontroverze oko korišćenja ovog stadiona.

Početak utakmice zakazan je za utorak 12. septembra u 22.00 časa, a ponudu za taj meč može pogledati na Soccerbet.com.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal