Pratite nas preko:
FUDBAL - Hrvatski navijaci. Bordo, 26.06.1998.
U problemu: Hrvati (Foto: MN press/N. Paraušić)

Fudbal

Hrvatima preti drakonska kazna zbog ustaških simbola

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Hrvatske zbog rasizma i diskriminacije na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv selekcije Letonije, koja je odigrana 8. septembra u Rijeci.

– Posmatrač organizacije FARE podneo je izveštaj delegatu utakmice u kojem je naveo da je u sektoru sa hrvatskim navijačima primećen pojedinac, koji je nekoliko puta istakao zastavu sa ustaškim obeležjima. UEFA je zbog tog incidenta pokrenula disciplinski postupak protiv Saveza – saopštio je FS Hrvatske.

dobrodoslica500

FS Hrvatske podseća da je ovaj Savez pod uslovnom kaznom zbog diskriminatorskog ponašanja navijača na finalnom turniru Lige nacija. U saopštenju se dodaje da bi nova disciplinska mera potencijalno mogla da aktivira kaznu od jednog meča bez prisustva navijača. I to u meču odluke sledećeg meseca.

Krivci predati policiji

Hrvatska će naredni meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. odigrati 12. oktobra u Osijeku protiv Turske.

– Služba obezbeđenja primetila je krajem prvog poluvremena meča sa Letonijom dve osobe koje drže nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih i predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu – navodi se u saopštenju FS Hrvatske.

Hrvatska je 8. septembra u Rijeci pobedila Letoniju 5:0, a nalazi se na prvom mestu na tabeli Grupe D kvalifikacija za EP 2024. sa 10 bodova.

Croatia Latvia Euro 2024 Soccer
Foto: Beta/AP Photo/Darko Bandic

Neprihvatljivo veličanje ustaštva

– Nažalost, tri pojedinca bila su dovoljna da pokvare predivnu sliku sa Rujevice gde su naši navijači bili besprekorni, što je vidljivo u izveštaju koji nije imao zamerke na ponašanje navijača – izjavio je Jurica Jurjević, komesar za bezbednost FS Hrvatske.

– Učinićemo sve da u ovom postupku uverimo UEFU da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne bi trebalo da kazni sve navijače i našu reprezentaciju. Hrvatska država će odgovarajuće da procesuira slučaj i da pošalje snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo”, dodao je Jurjević.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal