Pratite nas preko:
Legenda Nemačke sudu
Foto: MN Press

Fudbal

Legenda Nemačke na sudu: Mamić mi je dao milion u kešu

Jens Novotni je tokom šestomesečnog boravka u Dinamu dobio ukupno milion evra, od čega mu je veći deo isplaćen u gotovini, koju je potom uplatio na sopstveni račun. Legenda Nemačke sudu je potvrdila optužbu rečima: “Mamić mi je dao milion u kešu”.

To je proizašlo iz iskaza ovog bivšeg nemačkog fudbalera na Županijskom sudu u Osijeku. Pojavio se kao na suđenju bivšem saigraču iz Bajer Leverkuzena Zoranu Mamiću, njegovom bratu Zdravku i još petorici optuženih za nezakonito izvlačenje 19,1 miliona evra iz Dinama.

dobrodoslica500

Novotni ostaje, verovatno, najpoznatiji strani fudbaler koji je igrao u HNL, piše Jutarnji list. Prava senzacija je bio njegov prelazak u Dinamo u leto 2006. godine. Tada je kao osvajač bronzane medalje došao u Maksimir sa tek završenog Svetskog prvenstva u rodnoj Nemačkoj. No, osim što se sigurno nije nadao da će se ova priča završiti u januaru 2007. zbog problema sa kolenom, Nemac svakako nije očekivao da će mu hrvatska fudbalska avantura doneti ulogu svedoka na suđenju 17 godina kasnije.

LEGENDA NEMAČKE SE NA SUDU MALO SEĆA, A MALO NE SEĆA

Danas je 49-godišnji bivši štoper dao svoj iskaz na sudu u Osijeku. Pritom se većine toga nije sećao, ali je na kraju sve što mu je predočeno kao činjenice potvrdio i USKOK-ov tužilac Tonči Petković i Filip Glavaš, branilac Zdravka Mamića.

Legenda Nemačke je prvi put ispričala kako je u Dinamo došao u avgustu 2006. godine. Zatim je u oktobru povredio koleno. Posle pregleda kod lekara u Nemačkoj, rečeno mu je da su u pitanju „prednji ukršteni ligamenti”. Odlučio je da završi karijeru. Potom je raskinuo trogodišnji ugovor sa Dinamom u januaru 2007.

– Do januara 2007. Dinamo mi je plaćao sve što je dogovoreno, dok od Dinama nisam dobijao ništa u gotovini – rekao je Novotni.

ZORAN MAMIĆ MI JE DAO NOVAC

– Nisam sa njima razgovarao o ugovornim stavkama, već o Dinamu i Hrvatskoj uopšte. Ne sećam se o kojoj sumi smo se dogovorili. Morao bih da pogledam ugovore, koji u Nemačkoj zbog poreza moraju da se drže 10 godina – rekao je Novotni, koji je potom, pošto su mu pročitali deo izjave iz istrage koju je dao u Nemačkoj 29. juna 2018. , kada je rečeno da prima nešto više od 100.000 evra mesečno, odgovorio je.

– Moguće je da je tako bilo, ali danas ne mogu da se setim.

Potom je potvrdio izjavu iz istrage da je deo novca dobio putem doznake, a deo u gotovini. Deo u kešu je potom uplatio na svoj račun. Na pitanje Petkovića, ko mu je predao novac u gotovini, odgovorio je: „Zoran!“, ali legenda Nemačke na sudu se ne seća o kakvim se iznosima radi. Međutim, tada mu je predočeno da je u istrazi rekao da je „mesečno primao 100.000 evra u gotovini, a 2.000 – 3.000 u doznakama.

– Ne mogu da se setim, ali verovatno je kako ste pročitali. Ne uspevam da se setim koliko sam puta dobio novac u gotovini, ali taj iznos bi trebalo da odgovara ugovorenom iznosu – rekao je Novotni i dodao da je gotovinske uplate primao jednom mesečno i svaki put od Zorana Mamića. Ne zna zašto su ga tako platili.

– Ja ne znam zašto. Kada sam ga pitao, Zoran mi je rekao da je to normalno – odgovorio je bivši fudbaler.

U ISTO VREME POTPISAO DVA UGOVORA

Bivši fudbaler je rekao da je sa Dinamom potpisao dva ugovora. Jedan je bio za potrebe javnosti, odnosno za konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen. On je rekao i da ne zna da li je sadržaj ovih ugovora drugačiji, samo da je „u hrvatskoj verziji postojala stavka da su svi prethodni ugovori poništeni”. On takođe ne zna da li je u tim ugovorima bilo razlike u visini naknade za igranje.

„Sećate li se ukupne ugovorene naknade?“, upitao ga je Glavaš.

– Da danas nisam čuo da je plata nešto veća od 100.000 evra, ne bih se toga sećao, tako da ne mogu ništa precizno da kažem – odgovorila je legenda Nemačke sudu i potvrdila da su potpisi na oba ugovora. bili njegovi.

SUD DOKAZAO DA JE IMAO UPLATU 400.000 EVRA

Nije mogao ni da se seti da li je u januaru dobio bilo kakvu novčanu nadoknadu za raskid ugovora. Glavaš mu je potom rekao da je pregled njegovog bankovnog računa pokazao uplatu od 400.000 evra od 11.1.2007.

– Ne znam. Možda je to neka vrsta naknade za raskid ugovora koju je moj savetnik dogovorio sa Zdravkom i Zoranom – rekao je Novotni, rekavši i da je dogovoreno da mu bude isplaćen neto iznos, dok je Dinamo trebalo da plati poreze i doprinose.

U suprotnom, da nije došlo do međusobnog raskida ugovora, Dinamo bi morao da mu isplati još tri miliona evra. S obzirom na to da su potpisali ugovor, Novotni je za tih nekoliko meseci u Dinamu zaradio ukupno milion evra. Od čega mu je najveći deo isplaćen u gotovini.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal