Pratite nas preko:
ANDRIJA ZIVKOVIC, SASA LUKIC, ALEKSANDAR MITROVIC, DUSAN TADIC, IVAN ILIC, NEMANJA GUDELJ, SERGEJ MILINKOVIC SAVIC, STRAHINJA PAVLOVIC, FILIP MLADENOVIC fudbaleri reprezentacije Srbije proslavljaju gol na utakmici kvalifikacija za UEFA Evropsko prvenstvo 2024 godine protiv Crne Gore na stadionu Rajko Mitic, Beograd 17.10.2023. godine Foto: Ivica Veselinov Fudbal, Reprezentacija, Srbija, Crna Gora, UEFA Evropsko prvenstvo, EURO 2024
U britanskom "Gardijanu" su osvanuli neki zanimljivi smišljeni nadimci srpskim fudbalerima, Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Fudbal

Ludak, Kasper, Zaprežni konj, Ludo tele… Englezi u tekstu dali nove nadimke srpskim fudbalerima

Mediji širom sveta, pogotovo u zemljama čije reprezentacije učestvuju na Evropskom prvenstvu, bave se raznim vrstama najava, timovima, protivnicima, igračima… Tako je i ugledni britanski “Gardijan” objavio svoj vodič kroz EURO 2024.

U vrlo zanimljivom konceptu i uz saradnju sa novinarima iz zemalja čije reprezentacije učestvuju, predstavljene su sve 24 selekcije koje će se naći u Nemačkoj. Osim klasičnog predstavljanja timova uz vrline i mane, i svaki igrač je posebno predstavljen.

dobrodoslica500

Takođe, u pojedinim slučajevima i na grupnoj fotografiji ispod imena igrača su stavljeni i neki zanimljivi nadimci. Nisu to nadimci koje poznaje šira javnost, uglavnom su i “smišljeni” od strane samih autora.

Imamo Nebrušenog dijamanta, Ikonu, Čilaverta…

Naravno, s obzirom da se Engleska i Srbija nalaze u istoj grupi i igraju prvu utakmiceu (nedelja 21h), i njima i nama je bila zanimljiva selekcija igrača koju vodi Dragan Stojković Piksi.

Ono što nam je svakako upalo u oči jesu i nadimci koji se pominju kod pojedinih naših fudbalera. Neki su zanimljivi, neki su očekivani, a neki šokantni.

SERBIA vs BULGARIA Leskovac, 19.11.2023. foto: Marko Metlas Fudbal, Srbija, Bugarska
“Mali Čilavert” Vanja Milinković Savić, Foto: MN Press/Marko Metlaš

Tako je recimo golman Vanja Milinković Savić prozvan “Mali Čilavert” verovatno po ugledu na legendarnog Paragvajca koji je iako golman bio prepoznatljiv po razornom šutu i dobrom izvođenju slobodnih udaraca.

Strahinja Pavlović je pak “Nebrušeni dijamant”, Dušan Tadić je “Ikona”, Sergej Milinković Savić “Zvezda veznog reda”, Mijat Gaćinović je “Povratnik”, a Aleksandar Mitrović je “Glavni golgeter”.

Strahinja Pavlović
Strahinja Pavlović je “Nebrušeni dijamant”, Foto: MN Press

“Čudni” nadimci srpskih fudbalera

Međutim, da li ste znali da u reprezentaciji imamo i “Ludaka”?! To je Nikola Milenković, a ovaj nadimak je izvučen iz izjave koju je o popularnom Blekiju dao Gonzalo Iguain kad su igrali Fiorentina i Juventus. Tada ga je na španskom prozvao “El Loko”.

Filip Mladenović je dobio nadimak “Duh Kasper” sa jasnom aluzijom na čuveni crtani film “Dobri duh Kasper”. Srđan Mijailović iz Crvene zvezde je “Gospodin Raznovrsni” zbog toga što pokriva više različitih pozicija na terenu.

Murinjo srpskom reprezentativcu
Nikola Milenković je “Ludak”, Foto: MN Press

Vezista Fulama Saša Lukić je dobio nadimak “Zaprežni konj”, verovatno zbog toga što podnosi najviše tereta na sredini terena i troši se najviše od svih.

Jedan od najinteresantnijih je onaj koji stoji ispod imena Dušana Vlahovića – Maverik. U izvornom značenju to je termin koji su kauboji i stočari upotrebljavali za “nežigosana goveda”. S druge strane, NBA tim Dalas iz Teksasa se zove Maveriksi što se prevodi kao “luda telad”. U američkom žargonu se često odnosi na osobenu, svojeglavu, nepredvidivu narav, poput Toma Kruza u filmu “Top Gan” koji zbog toga ima nadimak Maverik.

SERBIA vs BULGARIA Leskovac, 19.11.2023. foto: Marko Metlas Fudbal, Srbija, Bugarska
Dušan Vlahović je Maverik, Foto: MN Press/Marko Metlaš

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal