Pratite nas preko:
Chen Xuyuan; Foto: Beta/AP

Fudbal

Nema šale sa Kinezima: Bivši prvi čovek fudbala do kraja života u zatvoru

E, tako se to radi… Bivši prvi čovek fudbala u Kini Čen Sujuen osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu zbog korupcije. Kineski sudovi izrekli su kazne od osam godina do doživotnog zatvora zvaničnicima u sportskim programima pod kontrolom Komunističke partije, optužujući ih za primanje mita i druge finansijske zločine.

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Kine Čen Sujuen dobio je doživotnu zatvorsku jer je pomogao u nameštanju šest utakmica. Ujedno je i koristio svoj položaj za vršenje finansijskih zločina, preneli su kineski mediji.

Agencija Sinhua prenela je da će Čenova lična imovina biti zaplenjena, a nezakonita dobit vraćena i predata u državnu blagajnu.

Bivši prvi čovek fudbala nije jedini

Za primanje mita na 13 godina zatvora osuđen je bivši direktor Nacionalne sportske asocijacije Hong Džen. Bivši visokopozicionirani fudbalski čelnik Čen Jonglijan dobio je 14 godina. Bivši izvršni direktor kompanije Super liga fudbalskog saveza Dong Džen kažnjen je sa osam godina.

Ligu u velikoj meri podržavaju kompanije za nekretnine koje su postale preopterećene i ne mogu da isporuče gotove stanove niti da vrate svoje dugove.

Kineske fudbalske lige dugo se bore sa korupcijom i finansijskom nestabilnošću. Muška i ženska reprezentacija nemaju mnogo uspeha u takmičenjima. Korupcija u sportu uglavnom je povezana sa isplatama igračima i sudijama kako bi se ostvario rezultat koji ide u korist kockarskim sindikatima.

Postojale su i optužbe o isplatama kako bi igrači dobili mesta u trening kampovima poznatih klubova, uključujući i mušku reprezentaciju, koja je 88. na svetskoj rang-listi. Ženska ekipa zauzima 19. mesto.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal