Pratite nas preko:
CRVENA ZVEZDA vs RED BUL SALCBURG
Crvena zvezda vs Red Bul Salcburg (Foto: MN Press)

Fudbal

Nesvakidašnji derbi Salcburga: Oteli im klub 2005, izbacili ga u 7. ligu, a danas je vreme za “feniksov let”

Mnogi navijači Austrije iz Salcburga rekli bi da im je velika korporacija Red Bul 2005. preotela klub. Rekli bi i da ga je pretvorila u “frankenštajna”. Međutim, današnji fudbalski fanovi tog “frankenštajna” znaju pod imenom Red Bul Salcburg.

Popularni Bikovi su ekipa koja igra evrokupove već duži niz godina, susretala se sa Crvenom zvezdom u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona. Malo ko od mlađih zaljubljenika u ovaj sport seća se da je njegov prethodnik zapravo bila takozvana Austrija.

dobrodoslica500

Navijače tog kluba užasno je iznerviralo to što je te davne 2005. godine već pomenuta korporacija ušla u klub. Potpuno ga je “ribrendirala” i onda ga uzdigla do današnjih visina.

Istorijat “nove” Austrije

Ali, kažemo, nikada fanovi nisu oprostili ono što su i tada i sada nazivali izdajom. Zbog toga su osnovali svoj “feniks” klub, po imenu nekada slavne Austrije iz Salcburga.

Dobili su pravo da koriste i njegov grb, čak su prvu sezonu igrali u četvrtom rangu austrijskog fudbala kao fuzija sa lokalnim salcburškim PSV-om. Međutim, uprava tog malenog PSV-a odlučila je da joj takva fuzija ne treba, pa je od sezone 2006/07 Austrija igrala u poslednjem, sedmom rangu.

Mučili su se “Austrijanci” da dođu do viših liga, ali sada su konačno u trećoj, takozvanoj Regionalligi salcburške oblasti. Posle jednog kola, imaju jedan trijumf, pa se može reći da su dobro počeli sezonu.

Prošle sezone su bili treći u tom prvenstvu. Prethodne dve im je plasman u drugu ligu izmicao za po jednu poziciju. Zato se nadaju da bi ova mogla da bude ta – sezona novog “feniksovog leta”.

Sadašnjost – derbi ili rutinski prolaz u osminu finala za Bikove?

Međutim, nastavak sezone biće više nego zabavan, pošto se sada Red Bul i Austrija sastaju u 1/16 finala Kupa svoje zemlje. Austrija je u prošlom, prvom kolu, bila bolja od Volfurta sa 1:0, dok je Red Bul “masakrirao” Ardager (6:0).

Jasno je da je Red Bul veliki favorit (ako vas zanima koliki, pogledajte OVDE). Međutim, jasno je i da se na svom Maks Ajher stadionu, koji ima nešto više od 1500 sedećih mesta, Austrija nikada neće predati.

Inače, valja napomenuti i to da je stari klub Austrija, koji je bio Red Bulov prethodnik osvojio tri šampionske titule svoje zemlje. Po preuzimanju od strane multinacionalne korporacije ta ekipa osvojila je čak 14 naslova prvaka države.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal